Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Betónovú hrádzu v Komárne navýšili iba na maďarskej strane Dunaja

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Po povodni z roku 1965 bola v Komárne postavená nová betónová hrádza. Vysoká je 9,5 metra, z toho osem metrov je zapustených do zeme.

Komárno 25. júna (TASR) – Mesto Komárno chráni pred povodňami na Dunaji 50-ročná betónová hrádza. Postavili ju po povodni v roku 1965, ktorá znamenala katastrofu pre celý región. Vtedajšie hrádze nevydržali nápor vody, pretrhli sa. Mesto Komárno zachránila obetavá práca vojakov a dobrovoľníkov, ktorí za tri dni a noci postavili 1,5 kilometra dlhú novú hrádzu z 80.000 ton hliny. Neďaleké Kolárovo sa usilovali zachrániť 12 kilometrov dlhou hrádzou, tá sa však pretrhla a voda zaliala celé mesto. Zničených bolo 768 domov, ďalších 1568 bolo poškodených.

Po tejto povodni bola v Komárne postavená nová betónová hrádza. Vysoká je 9,5 metra, z toho osem metrov je zapustených do zeme. „Preverila ju ďalšia veľká povodeň v roku 2013. Do preliatia hrádze chýbalo v meste približne 30 centimetrov,“ povedal hovorca Komárna Róbert Králik. V tom čase dostalo mesto prísľub, že hrádza bude navýšená. „Doteraz sa tak nestalo. Jediné, čo sa urobilo, sú priepusty v betónovej hrádzi. Na druhej strane Dunaja v maďarskom Komárome však sľúbenú navýšenú bariéru stihli za tie dva roky vybudovať, na rozdiel od nás. Takže ak zasa príde veľká voda, je jasné, kam sa asi vyleje,“ skonštatoval Králik.