Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Bezák sa vrátil do Radvane, je tam výpomocný duchovný

Foto: TASR/Pavol Remiaš

Bezák už v Radvani pôsobil ako správca farnosti krátko pred ustanovením na miesto arcibiskupa v Trnave.

Banská Bystrica 3. augusta (TASR) - Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák pôsobí od 1. augusta na mieste výpomocného duchovného v Radvani pri Banskej Bystrici. Bezák už v Radvani pôsobil ako správca farnosti krátko pred ustanovením na miesto arcibiskupa v Trnave.

"Mons. Róbert Bezák CSsR je menovacím dekrétom diecézneho administrátora Banskobystrickej diecézy Mons. Mariána Bublinca od 1. augusta 2012 ustanovený za výpomocného duchovného Rímskokatolíckej cirkvi Farnosť Banská Bystrica - Radvaň," uviedla pre TASR v písomnom stanovisku hovorkyňa biskupského úradu v Banskej Bystrici Zuzana Juhaniaková.

Diecézny administrátor tým kladne odpovedal na písomnú žiadosť viceprovinciála Redemptoristov Václava Hypiusa CSsR. Bezák je členom tejto rehole a v rokoch 1993 až 2005 bol viceprovinciálom rímskokatolíckej viceprovincie Redemptoristov na Slovensku.

Na základe tejto skutočnosti má Mons. Bezák priznaný plat v zmysle Nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 299/2007 Z. z. o úprave osobných požitkov poskytovaných duchovným cirkví a náboženských spoločností v znení platných noviel.

Banskobystrická diecéza taktiež akceptovala rozhodnutie viceprovinciála Redemptoristov poskytnúť priestor na sabatický rok pre Mons. Bezáka v súlade s kánonickým právom. Znamená to, že duchovný sa nemusí venovať pastorácii, ale iným činnostiam.

"Ostatné podrobnosti prebehli v osobnom rozhovore medzi diecéznym administrátorom Mons. Mariánom Bublincom a Mons. Róbertom Bezákom," dodala diecézna hovorkyňa.

Svätý Otec odvolal Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy 2. júla. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila začiatkom tohto roku.