Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Bezdomovci na Mýtnej nazbierali 27 vriec odpadu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Akciu organizovalo združenie Vagus, ktoré na mieste upratovania plánuje vybudovať denné centrum pre bezdomovcov.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Desať ľudí bez domova vyzbieralo počas víkendu z ulíc v okolí Mýtnej ulice 27 vriec odpadu. Práve tam by totiž malo vzniknúť nové nízkoprahové denné centrum pre bezdomovcov. Zrekonštruovať neobývaný, uzatvorený dom a prichýliť tak ľudí najmä zo železničnej stanice či okolia Račianskeho mýta, chce občianske združenie Vagus.

Pod vedením sociálnych pracovníkov z Vagusu bezdomovci upratovali. Ako TASR informoval štatutárny zástupca združenia Sergej Kára, bezdomovci upravili aj vzhľad zarasteného a nepoužívaného ihriska za Záhrebskou ulicou. "Chceli by sme byť pre túto štvrť prínosom a zároveň ukázať, že aj ľudia bez domova chcú pracovať a pomáhať ostatným," vysvetlil. Ľudia bez domova upratovali bez nároku na odmenu, od združenia dostali pečivo a balíčky so zimným oblečením, ktoré darovali obyvatelia Bratislavy.

S centrom pre bezdomovcov v širšom centre mesta nesúhlasia niektorí občania a aj mestskí poslanci viedli pri schvaľovaní projektu diskusiu. "Bezdomovcov by sme mali dostávať skôr preč z centra mesta, ako do jeho centra. Takéto zariadenie patrí na industriálny okraj mesta," pripomenul poslancom minulý mesiac napríklad Martin Borguľa (Smer-SD). Zámer nakoniec schválili.

Centrum je len začiatok, Vagus by chcel viac

Združenie však plánuje pravidelne organizovať spoločné stretnutia s obyvateľmi. "Aby sme zodpovedali ich otázky o dennom centre a našli oblasti, v ktorých by mohli ľudia bez domova pomáhať," hovorí predseda Vagusu Peter Adam. Ako dodal Kára, prvá diskusia s obyvateľmi sa konala v nedeľu (21.10.). "Zúčastnení sa dozvedeli viac informácii o pripravovanom dennom centre a získali odpovede na svoje otázky."

Združenie chce využiť priestor nielen ako denné centrum, kde bude poskytovať stravu, šatstvo, zdravotnú starostlivosť či sociálne poradenstvo, ale aj ako integračné centrum. Ľudí chcú naučiť zlepšiť kvalitu svojho života a uplatniť sa na trhu práce. Pripravia ich na pracovný pohovor, naučia pracovať s počítačom či napísať životopis.

Upratovanie bolo pilotnou pracovnou aktivitou ľudí bez domova a OZ Vagus pre okolie pripravovaného denného stacionára pre bezdomovcov. Združenie bude spoločne s obyvateľmi okolitých domov hľadať ďalšie lokality, ktoré je možné dobrovoľne zveľadiť.

Občianske združenie VAGUS pracuje s ľuďmi bez domova formou terénnej sociálnej práce. Počas roka pracuje združenie s približne 1000 bezdomovcami, čo predstavuje zhruba štvrtinu všetkých bratislavských bezdomovcov.