Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Večere bezdomovcom v trenčianskej nocľahárni pripravujú dobrovoľníci

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Cena za pobyt v nocľahárni sa v porovnaní s minulou zimou nezmenila, stále je 50 centov za noc.

Trenčín 23. novembra (TASR) – Nocľaháreň pre bezdomovcov v domčeku na Nešporovej ulici v Trenčíne začala svoju tohtoročnú prevádzku 1. novembra. Pre trenčianskych bezdomovcov je pripravených 24 lôžok, z nich osem v ženskej časti nocľahárne. TASR informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.

„Nocľaháreň je otvorená od 19.00 do 7.00 hodiny ráno každý deň. V prípade veľkých mrazov môžu prísť ľudia do nocľahárne aj pred 19.00 hodinou. Vďaka dobrovoľníkom a Rádu maltézskych rytierov majú ubytovaní v nocľahárni teplé večere. Záujem dobrovoľníkov o prípravu večerí je dokonca taký veľký, že sme vytvorili poradovník záujemcov, ktorí chcú nezištne pomôcť,“ doplnila Ságová s tým, že čerstvé pečivo poskytujú bezdomovcom každý deň trenčianske pekárne. Momentálna obsadenosť je vzhľadom na počasie priemerná, v nocľahárni je 15 ľudí.

Cena za pobyt v nocľahárni sa v porovnaní s minulou zimou nezmenila, stále je 50 centov za noc. K dispozícii je okrem možnosti osobnej hygieny aj práčka so sušičkou. „Bezdomovci môžu tiež navštíviť sociálny šatník na Soblahovskej ulici v bývalom areáli mestského hospodárstva, ktorý ponúka oblečenie nielen pre bezdomovcov, ale aj pre sociálne slabších,“ uviedla hovorkyňa. Na záver dodala, že ročné náklady na prevádzku nocľahárne dosahujú necelých 25.000 eur.