Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Bežkári si môžu zalyžovať takmer v centre Dolného Kubína

Bežkári v meste Poprad, ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Milovníci pohybu v zimnej prírode môžu oravský región spoznávať vďaka desiatkam kilometrov upravených bežeckých tratí.

Dolný Kubín 26. januára (TASR) - Na severné Slovensko prichádzajú turisti počas zimnej sezóny najmä za zjazdovým lyžovaním. Mnohí z nich však ani netušia, že medzi domácimi sú najviac vychýrené bežky. Milovníci pohybu v zimnej prírode môžu oravský región spoznávať vďaka desiatkam kilometrov upravených bežeckých tratí.

Metropola Oravy ponúka po niekoľkých slabých sezónach bezmála dvojkilometrový úsek upravených tratí na Kuzmínove, takmer v centre mesta. "V prípade priaznivých snehových podmienok je možné využívať túto trasu denne až do 22.00 h, areál je totiž osvetlený. Desať kilometrov bežeckých tratí nájdu bežkári aj na Kubínskej holi," povedal pre TASR Vladimír Adamec z kancelárie primátora mesta Dolný Kubín. Tým, ktorým nevadí náročnejší terén, odporúča približne desať kilometrov dlhú trasu zo Zázrivej na vrchol Kubínskej hole, alebo z Dolného Kubína do Malatinej.

Azda najznámejší je svojimi bežeckými okruhmi Zuberec, v súčasnosti ponúka približne 20 kilometrov upravených tratí. "Prichádzajú si k nám zalyžovať nielen domáci, ale aj milovníci bielej stopy zo širokého okolia. K dispozícii máme techniku na úpravu tratí. Keď napadne viac snehu, vhodné podmienky na bežkovanie sú v tesnej blízkosti obce, keď je len menšia snehová nádielka, upravujeme stopy ďalej od Zuberca," skonštatoval starosta Vladimír Šiška.



Ambíciu podobať sa podmienkami v oblasti bežeckého lyžovania známym Krkonošiam má hornooravská obec pod Pilskom. V Mútnom každoročne pripravia od 15 do 30 kilometrov trás. "Bežecké trate udržiavame aj preto, že v dedine nemáme vlek na zjazdové lyžovanie. Keby sme pre bežkárov dokázali upraviť aj 100-kilometrový úsek, bol by naplno využívaný. Záujem o trate je nesmierne veľký. Spôsobuje to možno poloha našej obce, nachádzame sa na náhornej plošine a sú tu ideálne podmienky pre bežecké lyžovanie," vyjadril sa starosta Marián Murín.

Okrem oficiálnych tratí sa na Orave nachádza kvantum rekreačných trás, ktoré si upravujú milovníci bežeckého športu svojpomocne. Región je zároveň známy aj množstvom víkendových lyžiarskych prechodov. Už najbližší víkend sa v okresoch Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín uskutoční päť akcií. "Dĺžka prechodov sa pohybuje od 10 do 25 kilometrov, bývajú pripravené aj prechádzkové trasy pre peších. Obce sa navzájom predbiehajú v kvalite prípravy trate, v občerstvení či upomienkových predmetoch," doplnil Adamec.