Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Biskupi podporili petíciu proti ťažbe ropy na severovýchode Slovenska

Ilustračné foto. Foto: Tomáš Koníček /TASR

V Prešove s obavami sledujú niektoré aktivity zahraničných firiem, a preto týmto vyhlásením podporujú ľudí, ktorí upozorňujú na riziká a nedostatky činností pri prieskume a ťažbe ropy a zemného plynu.

Prešov 14. novembra (TASR) - Gréckokatolícka Prešovská archieparchia a rímskokatolícka Košická arcidiecéza vydali spoločné vyhlásenie, ktorým podporujú petíciu Nevŕtajte! Chceme žiť v zdravej krajine.

"Aj v zmysle encykliky pápeža Františka Laudato si sme vo svedomí povinní zaujať tento postoj. S obavami totiž sledujeme niektoré aktivity zahraničných firiem na severovýchode Slovenska, a preto týmto vyhlásením podporujeme ľudí, ktorí upozorňujú na riziká a nedostatky činností pri prieskume a ťažbe ropy a zemného plynu," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré spoločne vydali rímskokatolícky košický arcibiskup a metropolita Bernard Bober a gréckokatolícky prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak, ktorý je zároveň predsedom Environmentálnej subkomisie Konferencie biskupov Slovenska.

Ako skonštatovali, považujú za dôležité, aby boli poctivo a zodpovedne posúdené všetky dosahy týchto prác na životné prostredie a aby sa zásadné a nevratné zásahy do krajiny, ktorá je naším spoločným pozemským domovom nerobili bez vedomia a súhlasu obyvateľov, ktorých sa týkajú v prvom rade.

"Uvedomujeme si, že ju prenechávame našim potomkom a bude proti nám svedčiť každé pochybenie, ktoré urobíme nepremyslene a len s vidinou mamonu alebo osobného prospechu," konštatujú arcibiskupi.

Petíciu mohli v uplynulých dňoch podpísať v kostoloch veriaci oboch cirkví.