Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Bocianí ´špión´ z Egypta bol predtým aj na Slovensku

Bocian ´špión´ Foto: TASR/AP

Bocian Méneš bol označený pri maďarskom meste Szécsény a na cestu do teplých krajín sa vydal v auguste, kedy zavítal aj na Slovensko v okolí obce Kováčovce.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Bocian biely podozrivý zo špionáže, ktorý skončil na niekoľko dní za mrežami v Egypte, je už na slobode. Bocian Méneš bol označený pri maďarskom meste Szécsény a na cestu do teplých krajín sa vydal v auguste, kedy zavítal aj na Slovensko v okolí obce Kováčovce. Ako uviedol ornitológ Ján Gúgh z SOS/BirdLife Slovensko, podobné prípady sa stávajú takmer každoročne.

"Bocian unavený dlhou migráciou padol do oka miestnemu rybárovi, ktorý ho odchytil. Podozrivou sa mu zdala vysielačka na chrbte bociana, ktorú považoval za bombu alebo špionážne zariadenie. Bociana, našťastie živého, odovzdal armáde v meste Kiná, kde následne privolaný veterinár zistil, že ide o telemetrické zariadenie, ktoré sa používa na sledovanie migrácie vtáctva," povedal Gúgh.

Podobné prípady sa opakujú. "Známy je údaj z médií o včelárikovi zlatom spred dvoch rokov, ktorý bol odstrelený na Blízkom východe pre podozrenie zo špionáže. Minulý rok zastrelili aj slovenského bociana Bartolomeja v Turecku," priblížil Gúgh.