Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

Prvá písomná zmienka o obci Bohdanovce je spred 680 rokov

Kým mnohé obce na západnom Slovensku si v týchto časoch pripomínajú výročie prvej písomnej zmienky v Zoborskej listine z roku 1113, Bohdanovce nad Trnavou sú na tom inak. O nich sa zachovala prvá zmienka z roku 1332, keď bol do Bogdanovej Vsi vyslaný pápežský vyberač desiatkov. Znamená to, že v tom roku už fungoval v lokalite kostol a mal svojho duchovného, zapísaného menom Filip. Zároveň tento zápis ale neznamená, že obec nemá dejiny staršie ako 680 rokov. Na snímke kostol v obci Bohdanovce nad Trnavou v sobotu 2. februára 2013. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Strategickú polohu sídla pri významnej Českej ceste si Bohdanovce v dobrom i zlom užívali stáročia.

Bohdanovce nad Trnavou 2. februára (TASR) – Kým mnohé obce na západnom Slovensku si v týchto časoch pripomínajú výročie prvej písomnej zmienky v Zoborskej listine z roku 1113, Bohdanovce nad Trnavou sú na tom inak. O nich sa zachovala prvá zmienka z roku 1332, keď bol do Bogdanovej Vsi vyslaný pápežský vyberač desiatkov. Znamená to, že v tom roku už fungoval v lokalite kostol a mal svojho duchovného, zapísaného menom Filip. Zároveň tento zápis ale neznamená, že obec nemá dejiny staršie ako 680 rokov.

Pravdou je, že miesto pri potoku, ktorý sa teraz volá Trnávka, našli predkovia dnešných Bohdanovčanov už v mladšej dobe kamennej. Usadili sa na ľavom brehu, kde po nich našli pozostatky archeológovia v bývalej pánskej tehelni na Vŕšku a obecnej tehelni aj po niekoľkých tisícročiach. Rovnako pri výstavbe jedného rodinného domu sa spod vrstvy zeminy na svetlo sveta dostalo slovanské pohrebisko, datované okolo roku 850 a pozostatky po slovanskom osídlení našli aj na iných miestach v obci a blízkom okolí.

"Už z týchto poznatkov je zrejmé, že v časoch Veľkej Moravy tu bolo viacero rodových osád. Postupne sa združili do väčšieho celku a dali základ obci," uvádza webová stránka Bohdanoviec. Dochovaný záznam z roku 1373 uvádza obec ako Bogdanch, čo je pomenovanie zložené z osobného mena Bogdan a vecného ves. Teda Bogdanova Ves. Aj všetky nasledujúce pomenovania obce v rôznych úradných jazykoch sa až po dnešné dni odvodzovali od toho prvotného slovanského názvu.

Strategickú polohu sídla pri významnej Českej ceste si Bohdanovce v dobrom i zlom užívali stáročia, na roľníctvo orientovanému obyvateľstvu sa vodilo podľa toho, pod aké panstvo obec patrila i aké časy boli. Obec občas kosil mor, zasiahla živelná pohroma, neúroda, požiare. Prišli aj roky budovania a rozvoja obce, v súčasnosti patrí k sídlam, ktoré majú zaujímavý rozvojový potenciál.