Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Novou atrakciou mesta je Bojnický dvor s umeleckými remeselníkmi

Na snímke Bojnický dvor - terasa reštaurácie, v pozadí Bojnický zámok. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Na návštevníkov Bojníc čakajú toto leto viaceré zaujímavosti.

Bojnice 31. mája (TASR) - Nové klietky pre zvieratá v Zoologickej záhrade Bojnice, Bojnický dvor, koncerty v rámci Bojnického kultúrneho leta, zaujímavé podujatia na Bojnickom zámku či vystúpenia sokoliarov Aquila v zrekonštruovanom amfiteátri čakajú toto leto na turistov, ktorí prídu do Bojníc.

V zoo otvorili letnú turistickú sezónu 1. mája, v týchto dňoch v nej finišujú s prácami na klietkach či voliérach pre nové i staršie zvieratá. "Rekonštrukčné práce na zimovníku pre vtáky, s ktorými sme začali už dávnejšie, sú už hotové. Momentálne dokončujeme klietku pre levice berberské, orlinec a nový výbeh pre rysy. Nové priestory by sme chceli otvoriť už 16. júna," informovala Anna Kohutková z bojnickej zoo.

Nová atrakcia nad Bojnickým zámkom

Začiatkom mája pribudla nová atrakcia nad Bojnickým zámkom - Bojnický dvor, na ktorom sa návštevníkom predstavujú umeleckí remeselníci z okolia so svojimi výrobkami, ktoré pred nimi aj tvoria. V dedinke s drevenými domčekmi nechýba ani reštaurácia, podľa slov jej majiteľa Jozefa Peniaška, pribudnúť by tam mal aj netradičný detský kútik.

V bezprostrednej blízkosti Bojnického dvora majú vystúpenia so svojimi operenými dravcami aj sokoliari Aquila, ktorí tento rok oslavujú 20. výročie svojho vzniku. "Pri tejto príležitosti sme pre turistov okrem vynoveného areálu pripravili aj novinku - každý 20. návštevník našej nočnej ohňovej šou, ktorá býva každú stredu od 21.00 h v júli a auguste, bude mať vstup zdarma," povedal sokoliar Jozef Tomík.



Vystúpenie sokoliarov

Ako uviedla Dáša Michalcová zo Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Bojnice, na zámku sa budú počas letných mesiacov konať tradičné podujatia. "V polovici júna to bude už 18. ročník Rozprávkového zámku, ktorý tentoraz deťom ponúkne rozprávky bratov Grimmovcov, začiatkom augusta sa budú konať Slávnosti života, na programe je aj muzikál o správcovi hradu Petrovi Pókym. Do Huňadyho sály, v ktorej momentálne prebieha rekonštrukcia osvetlenia a inštalácia veľkého barokového lustra, sa v júli presídli časť koncertov Bojnického hudobného leta, ktorého organizátorom je Kultúrne centrum Bojnice," priblížila.

Bojnické hudobné leto

Bojnické hudobné leto otvorí 1. júna galakoncert Violin Orchestra Bratislava, ktorý bude vo veľkej sále KC Bojnice. Toto nosné letné podujatie KC ponúkne od júna do konca augusta v priestoroch centra a na Bojnickom zámku viacero koncertov vážnej hudby.

Mesto pripravuje pre návštevníkov verejné toalety. Pribudnúť by mali na mestskom parkovisku za KC, stavebné práce sa začali už na jar. "Snažíme sa robiť všetko pre to, aby ich turisti mohli od začiatku júla využívať," podotkol viceprimátor mesta Zdenko Priehoda. Rekonštrukcie by sa malo dočkať aj parkovisko, podľa Priehodu jej termín ešte nie je známy.