Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

BOJNICE: Neurológovia sa stretli na XI. Neurofarmakologickom sympóziu

Na snímke predseda výboru Neurofarmakologickej sekcie Slovenskej neurologickej spoločnosti Andrej Mihál (vľavo) v rozhovore s Petrom Špalekom z Neurologickej kliniky v Bratislave - Ružinove. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Na sympóziu s medzinárodnou účasťou, ktoré sa od štvrtka do soboty koná v Bojniciach, sa zčastňuje viac ako 200 lekárov - neurológov z celého Slovenska.

Bojnice 27. mája (TASR) – Výmena skúseností a oboznámenie sa s najnovšími liekmi a trendmi v liečbe chorôb súvisiacich s nervovým systémom človeka je cieľom XI. Neurofarmakologického sympózia s medzinárodnou účasťou, ktoré sa od štvrtka (26.5.) do soboty (28.5.) koná v Bojniciach. Zúčastňuje sa na ňom viac ako 200 lekárov - neurológov z celého Slovenska. Prednášajú im špičkoví odborníci v tomto odbore zo Slovenska a Českej republiky. Najnovšie liečivá počas sympózia predstavuje takmer 20 svetových farmaceutických firiem.

„Počas sympózia sa účastníci zaoberajú novými trendmi v terapii bolesti, liečbou degeneratívnych ochorení, poruchami kontroly impulzov a kreativity pri Parkinsonovej chorobe, ale aj demencii, a inými chorobami. Zaoberáme sa tiež sekundárnou prevenciou cievnych mozgových príhod. Cieľom je, aby lekár pacientovi predpísal najmodernejšie lieky, ktoré zabránia opakovaniu týchto príhod,“ informoval predseda Neurofarmakologickej sekcie Slovenskej neurologickej spoločnosti a jeden z hlavných organizátorov sympózia Andrej Mihál. Podľa neho pravidelné stretávanie lekárov v tomto odbore je veľmi dôležité. „Výskum liekov vo svete rýchlo napreduje. Je preto potrebné, aby si lekári vymenili svoje pozitívne skúsenosti s nimi pri liečbe pacientov. Len tak sa môžu čím skôr dostať do praxe v každom nemocničnom oddelení alebo ambulancii,“ konštatoval Mihál.