Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Prednáška na Bojnickom zámku odhalí tajomstvo porcelánu

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

K napodobňovaniu čínskeho a neskôr aj japonského porcelánu viedla európskych remeselníkov najmä cena, ale aj túžba po poznaní výrobného procesu.

Bojnice 6. októbra (TASR) - Do tajov porcelánu s orientálnymi vzormi zasvätí návštevníkov Bojnického zámku prednáška, ktorú pripravilo Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice. Rozprávanie Kataríny Malečkovej v rámci cyklu Za zámockou bránou si budú môcť vypočuť 19. októbra, informovala kultúrno-propagačná manažérka múzea Petra Gordíková.

"Dnes si už nevieme predstaviť každodenný život bez keramického riadu a iných predmetov z keramiky. Servisy používame na bežné i slávnostné stolovanie alebo obdivujeme unikátne staršie kusy na výstavách a v expozíciách múzeí. Tvary a dekorácie týchto predmetov majú často pôvod v orientálnych vzoroch, napriek tomu, že boli vyrobené v Európe," načrtla Gordíková.

K napodobňovaniu čínskeho a neskôr aj japonského porcelánu viedla európskych remeselníkov podľa nej najmä cena, ale aj túžba po poznaní výrobného procesu. "Dovážaný porcelán bol totiž nevídaným tovarom a vtedajšia Európa nepoznala krehký, jemný, ale zároveň dosť pevný druh keramiky. Zároveň dovoz porcelánu nestačil pokryť tento dopyt. Porcelán bol oceňovaný ako drahý kov a preto bol nazývaný aj bielym zlatom," priblížila.

Rozprávanie reštaurátorky múzea Malečkovej si budú môcť návštevníci vypočuť od 16.00 h.