Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V Prievidzi sestry o návrate s vedením nemocnice zatiaľ nerokovali

Na archívnej snímke zdravotné sestry pred budovou Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, 12. januára 2016. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Od novembra 2015 prijala NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach šesť nových sestier, zdravotnú starostlivosť tak poskytovala a poskytuje bez akýchkoľvek obmedzení.

Bojnice 8. februára (TASR) - Šestica sestier z Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach, ktorým sa skončil pracovný pomer 31. januára, doposiaľ s vedením nemocnice o svojom návrate nerokovali. Pre TASR to dnes uviedla Jana Paulínyová, vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktorý je zriaďovateľom nemocnice.

"Od novembra 2015 prijala NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach miesto nich šesť nových sestier, zdravotnú starostlivosť tak poskytovala a poskytuje bez akýchkoľvek obmedzení," ozrejmila Paulínyová.

Na svojej výpovedi trvá naďalej aj jedna sestra z NsP v Považskej Bystrici, ktorej pracovný pomer sa skončí 31. marca. Podľa slov Paulínyovej k dnešnému dňu vedenie nemocnice o stiahnutie svojej výpovede nepožiadala.

K hromadným výpovediam sa sestry z bojnickej nemocnice pridali vlani koncom novembra, celkovo ich o ukončenie svojho pracovného pomeru požiadalo 92. Väčšina zdravotníčok svoje výpovede nakoniec stiahla. K 31. decembru 2015 tam pracovalo dovedna 328 sestier a 32 pôrodných asistentiek.

V považskobystrickej nemocnici podalo výpoveď tento rok v januári pôvodne 13 sestier a vedenie NsP prijalo 1. februára jednu novú.

Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí vlani 25. novembra. Parlament vtedy schválil zákon, ktorý upravil ich mzdy. Platí od januára 2016, a to aj napriek tomu, že ho prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal. Zdravotníci sa sťažujú, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.

Okrem sestier v Bojniciach a Považskej Bystrici podali hromadné výpovede aj ich kolegyne v ďalších desiatich nemocniciach na Slovensku.