Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Bojnická zoo obnovila chov nožovca bieločelého

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Je to nočný tvor, vyhľadáva husto zarastené toky s množstvom úkrytov. Živí sa hlavne rôznymi bezstavovcami, ale loví aj ryby.

Bojnice 24. apríla (TASR) - Bojnická zoologická záhrada obnovila chov takzvaných čiernych duchov. Ide o zaujímavý druh rýb, ktorých názov znie nožovec bieločelý, informovala hovorkyňa Zoo Bojnice Simona Kubičková.

"Nožovec bieločelý pochádza z povodia rieky Amazonky v Južnej Amerike. Unikátny nie je len svojím vzhľadom, ale aj tým, že na orientáciu a vyhľadávanie potravy využíva slabé elektrické pole. Vysiela tri- až desaťvoltové výboje a sníma odrazené impulzy," priblížila Kubičková.

Dospelé jedince tejto ryby môžu dosiahnuť veľkosť až 50 centimetrov. Je to nočný tvor, vyhľadáva husto zarastené toky s množstvom úkrytov. Živí sa hlavne rôznymi bezstavovcami, ale loví aj ryby.

"Nožovce sme chovali už v minulosti, a preto sme radi, že sa s nimi naši návštevníci môžu po rokoch opäť stretnúť. Keďže ich nie je vôbec jednoduché odfotiť, vyhlásila bojnická zoo malú fotosúťaž. Návštevník, ktorému sa podarí kvalitne odfotiť naše nožovce, získa darček," dodala Kubičková.