Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Na Bojnickom zámku sú vystavené kostýmy strašidiel

Foto: TASR/Alexandra Moštková

Nosnou témou jubilejného ročníka festivalu, ktorý sa bude konať začiatkom mája, je koniec sveta.

Bojnice 14. marca (TASR) - Osem kostýmov, ktoré sa objavili na predchádzajúcich ročníkoch Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel (MFDaS), si môžu návštevníci pozrieť v priestoroch Bojnického zámku. Kostýmy od obyvateľov talianskeho mesta Muggia, pravidelných spoluúčinkujúcich na festivale, sú vystavené v zámku ako predzvesť pred nadchádzajúcim jubilejným 20. ročníkom MFDaS.

Ako pre TASR uviedla Dáša Michalcová zo Slovenského národného múzea - Múzea Bojnice, šesť kostýmov je vystavených v citadele, ďalšie dve figuríny s kostýmami sú nainštalované blízko vstupu do Bojnického zámku. "Návštevníci sa môžu tešiť aj na ďalších 20 kostýmov, ktoré do Bojníc dorazia tesne pred festivalom a budú súčasťou jeho programu v Huňadyho sále," doplnila.

Kostýmy si podľa slov Michalcovej vytvorili Taliani sami a okrem predchádzajúcich ročníkov MFDaS sú súčasťou aj ich tradičného karnevalu, ktorého história siaha až do roku 1420.

Nosnou témou jubilejného ročníka festivalu, ktorý sa bude konať začiatkom mája, je koniec sveta. "Je to fenomén, ktorý desí nielen živých, ale i duchov a strašidlá. Tento rok správa o konci sveta zasiahla v plnej miere aj svet duchov. Fakt, že sa na Bojnický zámok začínajú húfne zlietať strašidlá zo všetkých devätnástich ročníkov i celého sveta, nemôže uniknúť verejnosti ani odborníkom na paranormálne javy," uzavrela Michalcová.