Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Brány coburgovského kaštieľa v Jelšave sa opäť otvoria verejnosti

Ilustračné foto Foto: TASR Branislav Caban

Stane sa tak 26. a 27. augusta počas podujatia Turci v Jelšave, ktorého hlavným zámerom je pripomenúť si 460. výročie prepadnutia mesta bojovníkmi Osmanskej ríše.

Jelšava 20. augusta (TASR) – Brány coburgovského kaštieľa v Jelšave sa po ruku opäť otvoria širokej verejnosti. Stane sa tak 26. a 27. augusta počas podujatia Turci v Jelšave, ktorého hlavným zámerom je pripomenúť si 460. výročie prepadnutia mesta bojovníkmi Osmanskej ríše a uctiť si pamiatku predkov, ktorí padli pri jeho obrane.

„Turci do Jelšavy vtrhli v roku 1556. Mesto vyplienili a následne aj zapálili. Počas požiaru zhorelo 180 domov, pri obrane padlo 452 občanov a 400 ich bolo zajatých a odvlečených,“ priblížila historické súvislosti koordinátorka pamiatkovej obnovy kaštieľa Viera Kozárová.

Piatkový program podujatia sa začne o 18.00 h slávnostným príhovorom primátora Milana Kolesára. „Následne jelšavská rodáčka Eva Wilson predstaví svoju novú knihu Turci v Jelšave. Prostredníctvom šiestich poviedok zachytáva dôležité dejinné udalosti, ktoré ovplyvnili vývin a existenciu mesta v pohnutých časoch,“ uviedla Kozárová s tým, že po zotmení sa bude na nádvorí kaštieľa premietať.

„Začneme filmovou rozprávkou Ako baník k zlatu prišiel, nasledovať bude dokumentárny film Pavla Dvořáka, ktorý divákom priblíži dejinné udalosti v Uhorsku v čase bojov s Osmanskou ríšou. Poslednou snímkou večera bude komédia Sebechlebskí hudci,“ dodala.

Atmosféru osmansko-uhorských bojov prinesie sobotňajší program, ktorý štartuje o 11.00 h. „Okrem janičiarov v podaní zoskupenia veselých šermiarov Cassanova z Banskej Bystrice sa na nádvorí predstavia i skupiny Fringia a Defensores, ktoré prostredníctvom scénok a rôznych vstupov priblížia život v bojových táboroch oboch strán. Počas celého podujatia nás budú sprevádzať hudobné vystúpenia súboru Musicantica Slovaca. Návštevníci uvidia i jazdecké vystúpenie husára, ktorý v plnom cvale predvedie umenie streľby na cieľ,“ avizovala koordinátorka.

Ako ďalej spomenula, v podvečer sa záhrada kaštieľa a jeho obranné múry stanú centrom boja o Jelšavu. „Brániť nás budú uhorskí bojovníci, pričom cvengot šablí a mečov bude sprevádzaný aj paľbou zo strelných zbraní,“ načrtla Kozárová a doplnila, že atmosféru v závere dňa dotvoria brušné tanečnice i vystúpenie fakíra.

Organizátori pripravili sprievodný program aj pre deti, ktoré budú mať k dispozícii historický kolotoč, rôzne dobové hry, tvorivé dielne a strelnicu pre malých i veľkých. „Náročnejší návštevníci si tiež prídu na svoje, sú pripravené prednášky spojené s predajom publikácii s protitureckou tematikou z pera Miroslava Eliáša. Počas podujatia nebude núdza ani o nápoje a tradičné i dobové jedlá,“ zakončila koordinátorka s tým, že viac informácií nájdu návštevníci na stránke jelsava.sk.