Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Asociácia hier: Absolútnym zákazom herní poškodili poslanci mestu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Asociácia hier a zábavy v reakcii na dnešné zrušenie hazardu v Bratislave mestským zastupiteľstvom upozorňuje, že absolútna prohibícia herní priláka do Bratislavy nelegálny hazard.

Bratislava 30. marca (TASR) - Asociácia zábavy a hier (AZaH) považuje dnešné hlasovanie bratislavského mestského zastupiteľstva, ktorým odhlasovali nariadenie o úplnom zákaze herní na území hlavného mesta, za protizákonné a napadne ho na súdoch. TASR o tom informovala hovorkyňa AZaH Dominika Lukáčová.



Na základe právnych analýz a posúdení stavu odborníkmi prevádzkovatelia herní trvajú na tom, že o nariadení, ktoré vzniká na základe petície, nie je možné hlasovať dva- a viackrát. Mestskí poslanci totiž o nariadení hlasovali už vo februári, vtedy zákaz hazardu neschválili.

"Prvé hlasovanie o všeobecne záväznom nariadení (VZN) na základe petície odmietlo absolútny zákaz hazardu. Dnes hlasovali poslanci o tom istom a návrh prešiel. Primátor si však ako záväzný výsledok vybral hlasovanie, ktoré dopadlo podľa jeho predstáv. Našťastie žijeme v právnom štáte a veríme, že súdy uznajú, že tento jeho postup nemá s demokraciou nič spoločné," povedala Lukáčová. Podľa jej slov bude zaujímavé sledovať, kto, kedy a kde otvorí nové veľké kasína a herne za hranicami hlavného mesta. Taktiež súčasne s absolútnym zákazom hazardu podľa nej stúpnu tržby online hazardu.

AZaH upozorňuje, že absolútna prohibícia herní priláka do Bratislavy nelegálny hazard. "Ten nie je nikým a ničím regulovaný, nikoho nechráni a nikomu nič nemusí platiť," podotkla Lukáčová. Bratislavskí mestskí poslanci dnes schválili absolútny zákaz umiestnenia herní na celom území hlavného mesta. Herne sa tak už po vypršaní licencií nebudú môcť naďalej nachádzať v hoteloch, penziónoch, bytových domoch, pohostinstvách, v budovách pre obchod, kultúru či na verejnú zábavu. Výnimkou je stávkovanie, ktoré je vyňaté zo zákona. Všeobecne záväzné nariadenie nadobudne účinnosť začiatkom mája.