Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Ak Bratislava uspeje ako EYC 2018, nech je i mestom stáží pre mladých

Ilustračné foto. Foto: TASR

Bratislava je jedným z 20 miest, ktoré sa uchádzajú o titul Európske hlavné mesto mládeže 2018.

Bratislava 30. marca (TASR) – Ak sa Bratislava stane v roku 2018 Európskym hlavným mestom mládeže (European Youth Capitol - EYC), mala by sa stať aj mestom kvalitných stáží pre absolventov škôl. Na toto spojenie poukázal Miroslav Hajnoš, ktorý sa podieľal na príprave kandidatúry Bratislavy do výberu EYC 2018.

"Naším cieľom je vytvoriť sieť kvalitných a kompatibilných stáží, ktoré budú pomáhať nabrať praktické skúsenosti a pridať praktické zručnosti ku kvalifikáciám získaným už skôr buď formálnym, alebo neformálnym vzdelávaním," priblížil myšlienku Hajnoš. "Každoročne chceme dosiahnuť nárast ponúkaných stáží o 1500, pričom až v 80 percentách by malo ísť o stáže s pracovným kontraktom," spresnil.

Stáže by sa mali týkať súkromného i verejného sektora. "Priali by sme si, aby sa jednotlivé spoločnosti a inštitúcie viac otvorili, nielen pre slovenskú mládež, ale aj mládež z celej Európy," vysvetlil koordinátor bratislavského projektu EYC 2018.

Bratislava je jedným z 20 miest, ktoré sa uchádzajú o titul Európske hlavné mesto mládeže 2018. Rovnakú ambíciu majú napríklad turecká Ankara, anglický Manchester, taliansky Neapol či poľská Poznaň. Do konca apríla vyberie Európske mládežnícke fórum (EYF) päť finalistov a v novembri tohto roku bude víťaz vyhlásený na kongrese v meste Ganja (Azerbajdžan). To je držiteľom titulu pre rok 2016 a vôbec prvým vybraným mestom mimo krajín EÚ.

Titul EYC sa udeľuje od roku 2009 pre mesto, ktoré vytvára podmienky pre podporu vzdelávania, dobrovoľníctva i kreativitu mládeže. Jeho prvým nositeľom bol holandský Rotterdam.

Na príprave bratislavskej kandidatúry pracovali mladí ľudia z vyše 50 mládežníckych organizácií, napríklad Paneurópska únia, AIGEE, Erasmus students network, Mestský parlament mladých hlavného mesta Bratislavy, Európsky dialóg či Impact Hub.

Návrh na kandidatúru schválili bratislavskí mestskí poslanci vo februári tohto roku.