Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Chcete spoznať architektúru Bratislavy z čias Márie Terézie?

Na snímke pohľad na bratislavské Staré mesto, Dóm svätého Martina (uprostred), Rázusovo nábrežie (dole), v strede zdola hore cestná estakáda z Mosta SNP, Rybné námestie a Staromestská ulica. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Najbližšie podujatie bude dnes na tému Michalská veža a lekáreň U červeného raka.

Bratislava 18. apríla (TASR) – Múzeum mesta Bratislavy (MMB) druhý ročník svojho vzdelávacieho programu 1000 rokov architektúry venuje 300. výročiu narodenia Márie Terézie. Najbližšie podujatie bude dnes na tému Michalská veža a lekáreň U červeného raka.

Program je pre dospelých záujemcov a popri vzdelávacom projekte Prechádzky s pánom Marquartom, ktorý je venovaný najmä deťom, je to druhý veľký cyklus na počesť významnej uhorskej panovníčky, ktorá chodievala do Prešporka, ovplyvnila život našich predkov, aj nám všeličo zanechala.

"Keďže je rok Márie Terézie, tak sme urobili zameranie 1000 rokov architektúry v Bratislave na toto výročie. Čiže my chodíme po jej stopách s dospelými, podujatie voláme aj vzdelávanie v uliciach. Mesačné stretnutia robíme v utorky o tretej. Ešte pôjdeme na Michalskú vežu, na hradby, do Kostola Panny Márie a kláštora Rádu sv. Uršule, samozrejme na Bratislavský hrad a do Notre Dame," uviedla pre TASR Beáta Husová z MMB.

Poznávanie významných historických pamiatok približuje miesta spojené s panovníčkou aj odhaľuje naše dejiny. Účastníci tohto vzdelávania v uliciach už bližšie spoznali premenu gotického Jakubovho domu v sídlo MMB v Starej radnici, premenu paláca Uhorskej komory a sídla uhorského snemu v súčasnú Univerzitnú knižnicu, ktorá ako jeden z mála palácov má záhradu v Starom Meste.

V pláne je poznávanie ďalších objektov a priestorov. Jedinej zachovanej mestskej veži - Michalskej s mostom cez hradobnú priekopu, lekárne U červeného raka postavenej v barbakane veže, hradieb obkolesujúcich kráľovské mesto Prešporok. Tiež výrazný historický ucelený sakrálny komplex v architektúre mesta - uršulínsky kláštor s kostolom, prestavbu Bratislavského hradu za vlády Márie Terézie, aj ňou často navštevovaný kostol a kláštor Notre Dame so Základnou školou Matky Alexie, ktorá pokračuje v dávnej tradícii vzdelávania.