Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Mestské brány Bratislavy odpečatili, začala sa turistická sezóna

primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (vpravo) a riaditeľ BKIS Vladimír Grežo počas odpečatenia mestských brán v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Bratislava dnes pozýva do priestorov Primaciálneho paláca, mestských galérií, múzeí, knižníc či zoologickej záhrady už desiatykrát. Otvorila prakticky každý kút, ktorý má v správe.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Za zvukov bubnov a výstrelov z muškiet dnes predpoludním hlavné mesto symbolicky odpečatilo mestské brány. Slávnostne tak otvorilo turistickú sezónu aj celomestské podujatie Bratislava pre všetkých 2013.

"Vítaní sú všetci, ktorí prichádzajú s dobrým úmyslom, s pokojom v srdci," prihovoril sa davu počas slávnostného ceremoniálu primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

Pod Michalskou bránou dnes zneli bubny, mestské stráže si niesli svoje muškety i halapartne a v dobových kostýmoch predvádzali vojenské cvičenia. Na pokyn "Salva páľ!" vztýčili svoje zbrane a vypálili do vzduchu niekoľko výstrelov.


"Bratislava v tomto roku oslavuje 20. výročie, keď sa stala hlavným mestom Slovenskej republiky, ale oslavuje aj 450. výročie od prvej korunovácie kráľa Maximiliána," povedal davu Ftáčnik, rovnako ako ostatní, oblečený v dobovom kostýme a s parochňou. Po dobu viac ako 250 rokov bola potom Bratislava mestom, v ktorom boli korunovaní uhorskí králi a kráľovné. "Aj preto sme dnes priniesli tento historický odkaz do ulíc a chceme si pripomenúť slávnu históriu Bratislavy."

Galéria: Mestské brány Bratislavy odpečatili





Bratislava dnes pozýva do priestorov Primaciálneho paláca, mestských galérií, múzeí, knižníc či zoologickej záhrady už desiatykrát. Otvorila prakticky každý kút, ktorý má v správe. Primátor dúfa, že tohtoročné podujatie bude minimálne také úspešné, ako to vlaňajšie. "V roku 2012 nás navštívilo najviac turistov za posledné obdobie. Verím, že to bude rásť, pretože Bratislava sa usiluje byť stále atraktívnejšou pre turistov domácich aj pre tých zahraničných," dodal neskôr Ftáčnik pre médiá.

V Primaciálnom paláci si dnes návštevníci skúšali aj kreslo primátora

Bratislava 20. apríla (TASR) - Aj sadnúť do kresla primátora Bratislavy si dnes chceli niektorí návštevníci Primaciálneho paláca. V rámci celomestského podujatia Bratislava pre všetkých totiž hlavné mesto otvorilo jeho brány a primátor zase sprístupnil priestory svojej kancelárie, ktoré sa bežne cez rok vidieť nedajú.

Primaciálny palác je bývalý arcibiskupský palác a už viac ako 100 rokov slúži ako sídlo mesta a jeho primátora. Verejnosť si tam dnes do 18.00 h môže pozrieť reprezentačné priestory s obrazárňou a unikátnymi gobelínami. "Mňa tu vždy lákajú historické obrazy, snažím sa ľuďom ukázať, aká bola Bratislava a ako vyzerá dnes, aby si uvedomili ten historický odkaz, ktorý mesto v sebe nesie," povedal pre TASR primátor Milan Ftáčnik.

Ľuďom bol dnes preto trochu aj sprievodcom. "Sú však aj takí, ktorí sa chcú posadiť do primátorského kresla alebo tam, kde bežne rokujeme. A myslím si, že takto je to správne, lebo ľudia majú mať pocit, že je to dostupné a my sme celkom normálni ľudia," priblížil.


Mnohí návštevníci však využili dnešný deň aj na to, aby Ftáčnikovi povedali, čo ich trápi. "Zaujímali ich reštitučné byty, to je večná téma, doprava a boli aj takí, ktorí ma kritizovali za to, čo som urobil, či už v minulosti alebo teraz. Ľudia sú rôzni," dodal Ftáčnik s tým, že záujemcom o rozhovor vždy pripomenul deň otvorených dverí primátora, ktorý je každý mesiac. "Medzi tisíckami ľudí dnes nie je veľký priestor na vážnejší rozhovor."

Pre návštevníkov v Primaciálnom paláci pripravilo mesto aj špeciálnu výstavu, ktorá sa viaže k 450. výročiu prvej korunovácie v Bratislave. Vidieť na nej môžu kópiu korunovačného meča, koruny i žezla, ktoré sa ukazujú verejnosti len počas Korunovačných slávností.

"Podarilo sa nám zabezpečiť aj vernú kópiu obrazu od cisárskeho maliara Arcimbolda - rodinu Maximiliána, prvého korunovaného kráľa, so svojou manželkou a troma deťmi. Urobili sme tiež cisárovu voskovú figurínu," priblížil pre TASR organizátor Korunovačných slávností Miroslav Vetrík. Bratislavčania tiež mali vyplniť anketový lístok a vybrať pre Bratislavu slogan. Vyberať mohli z troch - Krásavica na Dunaji, Malé veľké mesto a Korunovačné mesto.

Ľudia sa v Primaciálnom paláci mohli stretnúť aj s niektorými mestskými poslancami. Vo svojej kancelárii dnes sedela aj námestníčka primátora Petra Nagyová-Džerengová. "Ľudia hlavne obdivujú vysoké stropy, pec v kúte či starožitný nábytok. Pýtajú sa, z ktorého je storočia, kto namaľoval obrazy, deti zaujíma, čo má na starosti námestník a či vieme vykúriť takú veľkú miestnosť," opísala pre TASR. Niektorí podľa nej prišli aj cielene s konkrétnym problémom.

"Náhodou sme v Bratislave a nechceli sme si preto nechať ujsť tieto reprezentačné priestory, ktoré nie sú prístupné každý deň. Určite je tu mnoho zaujímavého, čo sa dá popozerať, kam nahliadnuť," hovorí pani z Prievidze. "Ja som očarená vôbec celou akciou, je to výborné priblížiť Bratislavu aj cudzím návštevníkom," dodala jej priateľka, ktorá sa práve chystala porozprávať sa s primátorom.

Podujatie Bratislava pre všetkých 2013 končí v nedeľu 21. apríla.