Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

BRATISLAVA: Budovy PKO chce mesto za euro predať Henbury Development

Na archívnej snímke z 8. februára 2011 pohľad na budovu Parku kultúry a oddychu na Nábreží arm. gen. L. Svobodu v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Budovu PKO vlastní mesto, pozemky pod ňou však spoločnosť Henbury Development. Obe strany dnes vedú spor o platnosti zmluvy o spolupráci.

Bratislava 25. novembra (TASR) – Budovy bratislavského Parku kultúry a oddychu (PKO) sa mesto chystá predať spoločnosti Henbury Development, majiteľovi pozemkov pod kultúrnym stánkom. Vyplýva to zo zverejneného zámeru. Firma má dve stavby kúpiť za jedno euro, každú za 50 centov.

"K predaju nehnuteľností má dôjsť v súvislosti s uzatvorením dohody o urovnaní všetkých vzájomných nárokov, práv a pohľadávok hlavného mesta a Henbury Development," uvádza sa v zámere. Návrh na predaj chce mesto predložiť na schválenie poslancom mestského zastupiteľstva 10. decembra.

Hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová podotýka, že mesto sa takto nevzdáva budov PKO za jedno euro, ale opakuje, že návrh je súčasťou vyrovnaní všetkých pohľadávok. "Investor sa v návrhu vzdáva svojich pohľadávok z existujúcich súdnych sporov vo výške niekoľkých desiatok miliónov eur, ktoré sú rovnako ohodnotené na jedno euro. Mesto návrhom predchádza likvidačnej hrozbe, ktorá je dôsledkom neriešenia problému predošlých vedení mesta," povedala Skokanová pre TASR.

Poslanci dostanú podľa nej všetky informácie uvedené v podrobnej dohode. "Návrhom sa investor zaväzuje revitalizovať Dunajskú promenádu a vytvoriť na svoje náklady nový verejný priestor, centrálne námestie s prepojením s riekou, vybudovať planetárium a mediatéku," uviedla Skokanová.

Budovu PKO vlastní mesto, pozemky pod ňou však spoločnosť Henbury Development. Obe strany dnes vedú spor o platnosti zmluvy o spolupráci. Súdy rozhodovali o tom, či mestskí poslanci predajom pozemkov pod PKO rozhodli aj o zbúraní objektu a či tak mohol bývalý primátor Andrej Ďurkovský zmluvu o spolupráci pri búraní s Henbury uzavrieť bez ich súhlasu.

Vlani v októbri bratislavský Krajský súd rozhodol, že zmluva je platná. Naznačil však, že súhlas či nesúhlas poslancov s búraním by mohol definitívne vyriešiť Najvyšší súd (NS) SR. Mesto naň v novembri minulého roku podalo dovolanie. Investor dnes vyčísľuje svoje pohľadávky voči samospráve na viac než 43 miliónov eur.

Súčasné vedenie mesta s Henbury rokovalo o budúcej podobe nábrežia, aby sa dokázali dohodnúť mimosúdne, a architekt investora tak v utorok 24. novembra verejnosti i poslancom odprezentoval návrh, kde PKO nahradil budovou planetária v tvare červenej dunajskej kvapky a mediatékou. O zachovaní kultúrneho stánku, ani len čiastočnom, sa v novej idei už nič nehovorí a z PKO majú ostať len sochy či vitráže.

Mesto uviedlo, že návrh odráža jeho požiadavky na modernú a atraktívnu alternatívu k chátrajúcemu objektu kultúrneho stánku. "Čelíme súdnym sporom s hrozbou niekoľkomiliónových pokút a možnej nútenej správy. Keďže mesto nemá peniaze na rekonštrukciu, prevádzku a ani spätné odkúpenie pozemkov pod objektom, dospel som k názoru, že pokračovanie takéhoto stavu by viedlo k ďalšiemu chátraniu PKO, ktoré by Bratislavčania nemohli využívať," uviedol primátor Ivo Nesrovnal. Práve on bol pritom ten, ktorý ešte ako poslanec mestského zastupiteľstva navrhol uznesenie za zachovanie celého PKO.