Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Bratislavských vodárňach sa vraj tunelovalo, mesto chce vysvetlenie

Bratislavská vodárenská spoločnosť Foto: TASR

Generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Radoslav Jakab by mal odísť z funkcie ku koncu tohto mesiaca.

Bratislava 12. júna (TASR) – V Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) malo prísť k tunelovaniu. Takýto podnet od anonymného odosielateľa dostalo hlavné mesto. V liste sa popisuje podozrivé prideľovanie zákazky na skúšobnú verziu nového informačného systému pre vodárne. Mesto už požiadala BVS o vysvetlenie.

BVS je podľa podnetu dnes už len "právnou nálepkou, cez ktorú sa prelievajú peniaze z mestského rozpočtu do rúk vopred vybraným subjektom, nehospodárne a netransparentne". Odosielateľ, ktorý tvrdí, že dlhé roky pracuje ako vodár v Bratislave, opisuje, ako sa verejné obstarávanie malo obísť tým, že sa zákazka prerozdelila na tri menšie. "Každá s limitom do 400.000 eur, čo je podlimitná zákazka, pričom každá časť bola bez ostatných nepoužiteľná," uvádza v podnete, ktorý má TASR k dispozícii.

Ďalšími krokmi sa mala vytvoriť pôda pre jediného možného dodávateľa s jediným možným technickým riešením. Kontaktná osoba, predtým uvádzaná na stránkach víťaznej súkromnej firmy, má už tri roky pracovať aj v BVS.

Informačný systém v skúšobnej verzii na platforme SAP zatiaľ podľa anonymu odčerpal z mestských peňazí 2 milióny eur. Plná verzia systému má stáť 8,5 milióna eur. "Keďže to raz vyšlo, už existuje plán, ako toto nové prelievanie zopakovať a vo väčšom," uvádza sa v podnete. Verejné obstarávanie má byť vraj len zastieracím manévrom.

Mesto chce teraz od BVS vysvetlenie. "Na základe podozrenia na netransparentnosť priebehu verejného obstarávania už primátor Milan Ftáčnik požiadal vedenie BVS, aby predložilo správu o celej súťaži," povedal pre TASR riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy. Ftáčnik podľa neho požiadal, aby problém prešetrila aj dozorná rada spoločnosti. Či anonym vychádza z relevantných informácií, mesto teda ešte zatiaľ nevie povedať, no nevylučuje to.

Hovorca BVS Zenon Mikle odkázal, že vodárne skúmajú opodstatnenosť každého, aj anonymného podnetu. "V tomto prípade sme zatiaľ nezistili žiadny fakt, ktorý by potvrdzoval spochybnenie obstarania informačného systému, na ktoré sa pýtate," povedal pre TASR. O záveroch prešetrovania budú podľa neho v dohľadnom čase informovať akcionárov spoločnosti.

Odchod riaditeľa

Informáciu dnes priniesla aj RTVS. Dozorná rada vodární podľa Svena Šovčíka (SDKÚ-DS), jeho člena a mestského poslanca, zasadala minulý týždeň, podnetom sa zaoberala, no vraj nezistila žiadne pochybenia. Ďalšia členka dozornej rady a poslankyňa za OKS Zuzana Dzivjáková však RTVS povedala, že im predstavenstvo vodární predložilo zmluvu na financovanie úplne nového informačného systému za 8,5 milióna eur s tým, že polovicu má financovať BVS a druhú jej dcéra Infra Services. Tam má svoj podiel aj súkromný investor.

"Domnievam sa, že podpisom tejto zmluvy naďalej pokračuje proces privatizácie vody v Bratislave súkromným investorom," uviedla pre rozhlas poslankyňa. V pozadí súkromníka v Infra Services má podľa RTVS stáť veľkopodnikateľ Ivan Kmotrík a na neho majú byť napojení aj niektorí členovia predstavenstva.

Generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Radoslav Jakab by mal odísť z funkcie ku koncu tohto mesiaca. Svoje rozhodnutie reflektovať na novú kariérnu výzvu avizoval už vlani na jeseň, no na poste dosiaľ ostal. BVS odmieta, že by s podnetom jeho najnovší termín odchodu nejako súvisel. "Rozhodnutie generálneho riaditeľa nie je v žiadnom prípade viazané na žiadny, a vonkoncom už nie anonymný podnet, keď navyše svoj zámer avizoval už v októbri minulého roku," zdôraznil Mikle.