Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V centre hlavného mesta môžu zásobovať prevádzky elektromobilom

Pohľad na hlavné mesto SR, Bratislavu z výhliadkovej plošiny kaviarne UFO na Moste SNP nad európskym veľtokom, riekou Dunaj 19. augusta 2014 v Bratislave. Na snímke pohľad na bratislavské Staré mesto, Dóm svätého Martina (uprostred), Rázusovo nábrežie (dole), v strede zdola hore cestná estakáda z Mosta SNP, Rybné námestie a Staromestská ulica. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Kto chce takúto možnosť využiť, musí sa najprv prihlásiť na pracovisku Centra služieb občanom na Miestnom úrade Bratislava-Staré Mesto.

Bratislava 19. septembra (TASR) – Majitelia prevádzok v pešej zóne historického centra Bratislavy budú môcť po novom využívať aj ekologickejší spôsob zásobovania. Mestská časť Staré Mesto dnes predstavila nový úžitkový elektromobil s nabíjacou stanicou na Medenej ulici. Vyriešiť sa tak má hlavne problém so zásobovaním v centre mesta, ktoré je v súčasnosti pre motorové vozidlá vymedzené od 6.00 h do 9.00 h.

Mestská časť sa pre tento projekt podľa staromestskej hovorkyne Alexandry Obuchovej rozhodla na základe žiadostí tunajších prevádzkarov, ktorí chceli zásobovať aj po stanovenom čase. Samospráva však nechcela zvýšiť počet vozidiel v pešej zóne a pristúpila preto k ekologickejšiemu a podľa mestskej časti aj lepšie kontrolovateľnému riešeniu problému. Podnikatelia budú môcť prostredníctvom nového elektromobilu prevážať tovar do svojich prevádzok v historickom centre v čase od 10.00 h do 17.00 h a počas piatkov do 15.00 h.

Kto chce takúto možnosť využiť, musí sa najprv prihlásiť na pracovisku Centra služieb občanom na Miestnom úrade Bratislava-Staré Mesto. Tu dostane na podpis zmluvu a následne mu mestská časť vydá kartičku s prihlasovacími údajmi. Cez internet si elektromobil zarezervuje na konkrétny deň a hodinu. Jeho využívanie je bezplatné.

"Vozidlo je možné zapožičať si maximálne na jednu hodinu. V súčasnosti sa vykonáva pilotná prevádzka s niekoľkými záujemcami. Do budúcnosti rátame s poskytnutím elektromobilu aj obyvateľom, napríklad na prepravovanie veľkorozmerného nákladu," vysvetlila Obuchová.

Na Slovensku sa dnes pohybuje približne 100 kusov elektromobilov a v prevádzke je okolo 40 nabíjacích staníc, väčšinou na západe krajiny.