Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Na opravu výtlkov dá Bratislava z rozpočtu dodatočný milión eur

Mesto chceopraviť miestne komunikácie prvej a druhej triedy aj prejazdné úseky ciest prvej triedy, ktoré sú v najkritickejšom stave.

Bratislava 14. marca (TASR) – Milión eur dá hlavné mesto na opravu výtlkov po zime. Mestskí poslanci dnes na mimoriadnom zasadnutí zastupiteľstva schválili zmenu v rozpočte. Za tieto peniaze chce Bratislava opraviť miestne komunikácie prvej a druhej triedy aj prejazdné úseky ciest prvej triedy, ktoré sú v najkritickejšom stave.

"Palisády, Nábrežie armádneho generála Ludvíka Svobodu, Karadžičova, Staromestská ulica či Šafárikovo námestie," menoval primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) úseky, ktoré opravu potrebujú najviac. Dohodnúť sa však chce ešte so starostami mestských častí. Cesty by mali opravovať firmy, ktoré mesto vysúťažilo ešte v minulom volebnom období. Na ďalšiu zimu ale pripraví novú súťaž.

"Tento problém nevznikol len kvôli tejto zime. Vznikol kvôli tomu, že sa dlhodobo neinvestuje do ciest toľko finančných prostriedkov, koľko treba," odôvodnil Ftáčnik zlý stav ciest. Pri sume, ktorú mesto posledných desať rokov do ciest investuje, by sa podľa jeho slov mohlo k tomu istému miestu vrátiť raz za 350 rokov. "Norma hovorí raz za 25 rokov."

Mesto milión eur zobralo z peňazí, ktoré boli určené Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) na poplatky za odvádzanie dažďovej vody z ciest. Poslancom za SaS sa takýto návrh nepáčil, hovorili o skrytom zadlžovaní mesta. "Mesto teda nezaplatí miliónovú faktúru, ktorú prenesie do budúceho roka. V tejto situácii, v akej mesto je, si to nemôžeme dovoliť," reagovala predsedníčka mestského klubu SaS Katarína Augustinič. Žiadala ešte raz prekopať rozpočet mesta a nájsť peniaze v iných položkách. "Keby sme ten milión mali, tak už ho dávno na cesty alokujeme," dodala.

Riaditeľ magistrátu Rastislav Gajarský reagoval, že fakturácia sa iba odsunie na začiatok budúceho roku. "Nechcem, aby tu odznievali slová ako nezaplatenie faktúr. Ak nám príde niekedy viac peňazí, okamžite bude táto čiastka uhradená BVS. Budeme sa o to celý rok snažiť," avizoval. Ivo Nesrovnal, šéf najväčšieho mestského klubu SDKÚ-DS, Most-Híd namietal, že tieto peniaze Bratislave nepatria. "My ich jednoducho niekomu nedáme. Budúci rok budeme musieť potom zaplatiť dvakrát toľko," upozornil.

S BVS sa už mesto podľa primátora dohodlo a faktúry vraj odklad znesú. "V tejto chvíli je naozaj dôležitejšie dať peniaze na cesty, než rozmýšľať nad tým, či zaplatíme faktúry. Ľudia si prelamujú nápravy, sťažujú sa na nás, nadávajú," zdôraznil Ftáčnik. Hlavné mesto má na opravu výtlkov alokovaných 640.000 eur. "Po tom, ako sa zaplatili faktúry z minulého roku, má už len 68.000 eur. Čo je suma, ktorou nevieme pokryť opravu krátkeho úseku cesty," podotkla šéfka liberálov Augustinič.

Hlavné mesto zároveň dostane od Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) milión eur na opravu ciest druhej a tretej triedy a vláda Roberta Fica (Smer-SD) plánuje samosprávam po celom Slovensku pomôcť a rozdeliť medzi nich 16 miliónov eur, z ktorých polovica pôjde pre vyššie územné celky a druhá pre mestá a obce. Mestskí poslanci dnes zaviazali primátora, aby začal rokovať s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD) a vypýtal si pre hlavné mesto minimálne milión eur. "Ani milión, ktorý počítame z BSK, ani milión, ktorý sme dnes uvoľnili z našich prostriedkov, ani prípadný milión z vlády nevyrieši všetky naše problémy," podotkol Ftáčnik.

S návrhom, aby sa začal riešiť stav ciest v hlavnom meste po zime, prišli poslanci SaS. Chcú rozdeliť výnos dane z motorových vozidiel medzi krajom a hlavným mestom v pomere 80 ku 20 v prospech kraja. O legislatíve bude na svojej aktuálnej schôdzi rokovať Národná rada (NR) SR. Poslanci zároveň rozbehli iniciatívu Za lepšie cesty v Bratislave. "Budeme rozdávať letáky, budeme hovoriť ľuďom, aby nás podporili, aby písali svojim poslancom. Radi by sme získali podporu naprieč celým politickým spektrom, aby návrh prešiel," priblížil Marián Greksa (SaS).

Staré Mesto opravuje výtlky na cestách

Aj bratislavské Staré Mesto sa pustilo do prvých opráv výtlkov, ktoré na cestách vznikli po zime. Okrem nich chce niektoré cesty opraviť kompletne.

Za uplynulé dni sa podľa staromestského hovorcu Tomáša Halána opravili výtlky na Kozej ulici a na Drotárskej ceste, prepadnutá časť cesty na Poľnej ulici či časť chodníka na Medenej a Grösslingovej ulici. Keď sa zlepší počasie, mali by prísť na rad opravy výtlkov na Dobšinského, Krátkej a Pilárikovej ulici. "Opravy je možné realizovať pri stabilnom počasí, keď teploty dosiahnu osem až desať stupňov. Pri nižších teplotách by oprava pri zvolenej technológii nebola kvalitná," vysvetlil Halán.

Výtlky sa snaží mestská časť opravovať tak, aby vydržali nápor dopravy. Zvolila vraj technologicky náročnejší spôsob, ktorý jej má zabezpečiť, aby sa výtlk po pár týždňoch na tom istom mieste opäť neobjavil.

Staré Mesto spravuje 63,5 kilometra komunikácií tretej a štvrtej triedy a približne 90 kilometrov chodníkov. V rozpočte na tento rok je na ich opravu vyčlenených 100.000 eur. "Na najbližšom zasadnutí budú staromestskí poslanci schvaľovať ďalších takmer 150.000 eur, ktoré chceme použiť na opravy," dodala starostka Starého Mesta Tatiana Rosová.

Okrem výtlkov sa mestská časť plánuje pustiť aj do kompletnej opravy niektorých ciest. V rozpočte sú už podľa Halána schválené peniaze na opravu Poľnej ulice a pred letnou sezónou samospráva opraví Michalskú ulicu pri Univerzitnej knižnici. Malo by ísť prevažne o poškodenia v okolí podchodu. Na jeseň by sa mala uskutočniť celoplošná rekonštrukcia komunikácie a veľkej časti chodníkov. "Vzhľad dlažby sa meniť nebude, zmení sa len kvalita a trvácnosť uloženia, pričom budú nahradené poškodené dlažobné kamene," dodala starostka Rosová.

Obyvatelia môžu poškodenie ciest a chodníkov nahlasovať priamo na miestnom úrade na oddelenie dopravy, prostredníctvom webovej stránky Starého Mesta, alebo môžu zavolať na Linku čistoty 02/59246246.