Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Cez víkend v hlavnom meste vykastrovali vyše sto pouličných mačiek

Odchytená mačka. Foto: Ali Blechová

Odhaduje sa, že v Bratislave žije asi 6000 až 8000 pouličných mačiek.

Bratislava 13. marca (TASR) - Počas uplynulého víkendu sa v Bratislave podarilo odchytiť, sterilizovať a veterinárne ošetriť 114 pouličných mačiek. Kastračná akcia takéhoto rozsahu v hlavnom meste bola historicky prvá a dobrovoľníci, ktorí ju organizovali, dúfajú, že nie posledná.

"Pouličné mačičky boli odchytené v rôznych lokalitách Bratislavy. Používajú sa na to špeciálne odchytové klietky, ktoré mačke neublížia. Spolu to bolo 114 zvierat, z toho sa sterilizovalo 55 mačiek a 52 kocúrov. Štyri mačiatka a jeden starší kocúrik putovali do dočasnej opatery, a po doliečení budú hľadať nový domov," uviedla pre TASR jedna z organizátoriek akcie Lenka Učníková.

Ošetrenie odchytenej mačky.
Foto: Ali Blechová


Odhaduje sa, že v Bratislave žije asi 6000 až 8000 pouličných mačiek. Mačka je plodná už vo veku päť mesiacov a môže mať až trikrát za rok priemerne päť mačiatok. "Pouličné mačky často nie sú obľúbené medzi ľuďmi, ale sú veľmi užitočné, pretože fungujú ako najúčinnejšia deratizácia. Mačka uloví denne aj 20 myší a dospelá mačka nemá problém ani s potkanmi, na ktorých sú jedy a iné nástrahy často neúčinné. Preto by sme mačky nemali z mesta a z ulíc vyháňať, ale regulovať ich počet humánnym spôsobom, a tým je práve kastrácia," hovorí Učníková.

Poukázala na to, že jar je najvhodnejšie obdobie, keď sa dá zamedziť rodeniu ďalších mačiatok, ktoré by čakalo pravdepodobné utrpenie a smrť na ulici. "Vykastrovaním 55 mačiek sa zabránilo narodeniu asi 400 mačiatok, a to len počas prvého roku," pripomenula.

Odchytené mačky.
Foto: Ali Blechová


Akcia bola iniciatívou skupiny dobrovoľníkov, jej veterinárnu časť zabezpečila ambulancia Veterinka. Každá mačička bola zaevidovaná, ošetrená proti parazitom a sterilizovaná/kastrovaná. Kastrované mačky sa označili zástrihom do uška, aby bolo na prvý pohľad jasné, že sú kastrované a pod veterinárnou kontrolou. Následné ich vypustili naspäť do pôvodnej lokality.

Zbierka na úhradu veterinárnych nákladov stále prebieha, pretože na účte zatiaľ nie je dosť na pokrytie nákladov, vzhľadom na počet zvierat, ktorým sa pri akcii pomohlo. Ak by sa podarilo vyzbierať viac, dobrovoľníci budú pokračovať v kastráciách. Pomôcť im možno finančným príspevkom na transparentný účet SAOZ 5051195197/0900 IBAN: SK0409 0000 0000 5051195197, BIC: GIBASKBX. Do poznámky treba uviesť: "Pomoc poulicnym macickam BA".