Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Bratislava zrýchli odstraňovanie čiernych skládok na svojich pozemkoch

Na snímke likvidácia čiernej skládky v lokalite Pri Seči v bratislavskej Petržalke (v pozadí), druhý zľava primátor hlavného mesta SR Bratislavy Milan Ftáčnik. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik uviedol, že čierne skládky sa budú odstraňovať ešte predtým, ako bude známy výsledok zisťovania o pôvodcovi odpadu.

Bratislava 23. júla (TASR) – Počas prázdnin chce mesto Bratislava odstrániť všetky nahlásené nelegálne skládky odpadu, ktoré sú na jeho pozemkoch. Primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik na dnešnom brífingu uviedol, že čierne skládky sa budú odstraňovať ešte predtým, ako bude známy výsledok zisťovania o pôvodcovi odpadu.

Ak mesto dostane podnet na nelegálnu skládku a tento podnet vyhodnotí ako opodstatnený, záležitosť nahlasuje na okresný úrad. Ten vyhlási konanie, v ktorom sa zisťuje pôvodca odpadu. Ak ho v konaní nedokážu identifikovať, o odstránenie odpadu sa musí postarať mesto, resp. mestská časť, ak má daný pozemok vo svojej správe.

"Väčšinou sa pôvodca odpadu nezistí, no za tri-štyri mesiace, čo konania prebiehajú, nelegálna skládka rastie," skonštatoval Ftáčnik. "Preto sme sa rozhodli, že tento proces síce budeme dodržiavať aj naďalej, no odstraňovať nelegálnu skládku začneme už po jej nahlásení, resp. objavení," vysvetlil. Postup práve dnes dokumentoval pri nelegálnej skládke v bratislavskej Petržalke, v lokalite medzi Dunajom a Einsteinovou ulicou, na ulici Pri seči. "K 139 tonám odpadu, ktoré mesto zlikvidovalo v tomto roku na ôsmich čiernych skládkach, pribudne aj ďalších 100, ktoré sú na tomto mieste," uviedol primátor.

Mesto chce podľa jeho slov takýmto spôsobom dosiahnuť, aby začiatkom augusta boli odstránené všetky nahlásené čierne skládky na mestských pozemkoch, tých je v súčasnosti 18.



Zmena mestského rozpočtu pomôže

Na snímke likvidácia čiernej skládky v lokalite Pri Seči v bratislavskej Petržalke.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Ftáčnik pripomenul, že intenzívnejší boj s odstraňovaním nelegálneho odpadu umožní aj zmena mestského rozpočtu, v ktorom poslanci zvýšili čiastku na odstraňovanie čiernych skládok. "K pôvodnej sume 14.500 eur vyčlenili ďalších 40.000, takže mesto má na odstraňovanie čiernych skládok určených 54.500 eur," konkretizoval.

Rýchle odstraňovanie čiernych skládok je podľa Ftáčnika tou najlepšou prevenciou pred zakladaním ďalších. "Ak nelegálnu skládku rýchlo odstránite, nepovzbudzujete tým ďalších, ktorí si myslia, že sa takto môžu ľahko zbaviť nadrozmerného odpadu," vyhlásil. Veľký preventívny efekt si mesto sľubuje aj od fotopascí, ktoré chce umiestniť na miesta, kde sa čierne skládky vyskytujú najčastejšie. "Bude ich 17 a budeme meniť ich umiestnenie," spresnil primátor. V tendri vysúťažilo mesto dodávateľa, ktorému za 17 fotopascí zaplatí 7310 eur. Ftáčnik je naklonený aj tomu, aby pôvodcov odpadu zachytených fotopascami mesto zverejňovalo.

Fotogaléria: Likvidácia čiernej skládky


Nelegálne skládky možno hlásiť cez internet

Na snímke likvidácia čiernej skládky v lokalite Pri Seči v bratislavskej Petržalke.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Primátor Bratislavy pripomenul, že občania môžu nahlasovať nelegálne skládky prostredníctvom kontaktov a elektronického formulára na stránke hlavného mesta a takisto prostredníctvom aplikácie City Monitor či portálu Odkazprestarostu.sk. Mesto takisto vstúpi do spolupráce s portálom, ktorý informuje o lokalizovaných čiernych skládkach prostredníctvom mobilnej aplikácie Trash out. Ftáčnik sa poďakoval aj dobrovoľníkom zo Zelenej hliadky a Mestského parlamentu mladých, ktorí pomáhajú odstraňovať skládky najmä na súkromných pozemkoch.

Bratislava má okrem 17 nelegálnych skládok na pozemkoch mesta nahlásených aj 35 skládok, ktoré sú umiestnené na iných, vo väčšine prípadov súkromných pozemkoch a 22, ktoré sa vyskytujú na pozemkoch Železníc Slovenskej republiky.