Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Regióny

Bratislava žiada o dotáciu na obnovu čunovského kaštieľa

Bratislava 13. februára (TASR) - Bratislava chce obnoviť chátrajúci objekt národno-kultúrnej pamiatky, Kaštieľa a Sýpky v Čunove. V súčinnosti s mestskou časťou Čunovo požiadalo hlavné mesto o dotáciu z dotačnej schémy Ministerstva kultúry „Obnovme si svoj dom“. Zámer posvätili aj poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí na poslednom zasadaní, vo štvrtok 7. februára, vyčlenili prostriedky na spolufinancovanie projektu.

Mesto sa v prípade obnovy národno-kultúrnej pamiatky uchádza na Ministerstve kultúry SR o poskytnutie dotácie vo výške 67.000 eur. V rámci spolufinancovania, v prípade schválenia dotácie, poslanci na februárovom zasadaní odsúhlasili vyčlenenie sumy 3000 eur z tohtoročného rozpočtu. Čunovo sa bude na spolufinancovaní podieľať sumou 5000 eur.

Dotáciu by mesto a mestská časť použili na vypracovanie projektovej dokumentácie k stavebnému povoleniu. Už v rokoch 2010 a 2011 dostalo mesto na obnovu NKP od ministerstva kultúry vyše 46.000 eur, z ktorých sa financovala prípravná dokumentácia, štúdia využitia stavby a sadové úpravy. Čunovo vždy náklady spolufinancovalo čiastkou vo výške päť percent nákladov.


O dotácii sa rozhodne v najbližších týždňoch


"Obnova tejto kultúrnej pamiatky je pre nás v Čunove veľmi dôležitá," uviedla pre TASR starostka mestskej časti Gabriela Ferenčáková. "Už aj vzhľadom k mladej generácii, ktorá ani nevie, že na území Čunova máme takýto architektonický skvost," dodala.

O pridelení prostriedkov z dotačného programu ministerstva kultúry bude dotačná komisia rozhodovať v najbližších týždňoch. "Udelenie dotácie, ale aj celková výška pridelených finančných prostriedkov závisí od kvality predložených projektov, ale predovšetkým od disponibilných finančných prostriedkov určených na ich podporu," uviedol pre TASR hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.

Ak by odsúhlasená suma bola nižšia ako požadovaných 67.000 eur, podľa čunovskej starostky by to mohlo ohroziť reálnosť projektu. "Výška 67.000 eur, o ktorú v rámci dotácie žiadame, vychádza už z reálnych predpokladov a predbežných ponúk, ktoré sme si dali vypracovať," uviedla Ferenčáková. Vyššia suma na projektovú dokumentáciu pre stavebné povolenie podľa nej zohľadňuje náročnosť, ktorú si vyžaduje príprava a samotná rekonštrukcia kultúrnej pamiatky.

Mestská časť využíva priestory Kaštieľa a Sýpky v súčasnosti raz ročne, keď sa tu koná podujatie Župnej jesene Dni kultúry Horného Podunajska. V budúcnosti by tu malo vzniknúť Európske kultúrne centrum v Hornom Podunajsku (EKC), ktorého činnosť bude zameraná na medzinárodnú prezentáciu a cezhraničnú spoluprácu Slovenska, Maďarska a Rakúska. "Hoci takéto Európske domy jestvujú už v prevažnej časti štátov EÚ, v našom prípade by išlo o prvý , ktorý by mal charakter trojstrannej medzinárodnej dimenzie," pripomenula Ferenčáková.

Práve v rámci regionálnej spolupráce by Bratislava mohla požiadať o dotácie z eurofondov, z ktorých by sa realizovala samotná rekonštrukcia objektu. "Financovanie by určite malo byť viaczdrojové," uviedla Ferenčáková. O realizácii obnovy kultúrnej pamiatky by sa ale malo rozhodovať až po udelení stavebného povolenia. "V tom prípade zvoláme grémium všetkých zainteresovaných strán, aby sme sa dohodli na postupe," informovala TASR šéfka čunovskej samosprávy.

Kaštieľ a Sýpka sú architektonickou dominantou Čunova. Súbor troch pamiatkových objektov pozostáva z barokovo-klasicistického kaštieľa, pochádzajúceho z 18. storočia (1757 - 1781), renesančného objektu sýpky a parku, ktorý tvoril bezprostredné okolie oboch objektov. Park spolu s účelovou záhradou vznikol na konci 19. storočia. Dnes sa z neho zachovalo iba niekoľko stromov.