Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bratislava ide vybudovať cyklotrasu medzi novým SND a mostom Apollo

Most Apollo Foto: TASR/Štefan Puškáš

Mesto vyhlásilo súťaž na dodávateľa stavby a v projekte počíta s predpokladanými nákladmi vo výške takmer 87-tisíc eur bez DPH.

Bratislava 23. apríla (TASR) – Hlavné mesto už začalo hľadať firmu, ktorá medzi novou budovou Slovenského národného divadla a mostom Apollo vybuduje cyklotrasu. Vyhlásilo súťaž na dodávateľa stavby a v projekte počíta s predpokladanými nákladmi vo výške takmer 87.000 eur bez DPH. Na Pribinovej ulici by tak mala vyrásť obojsmerná cyklistická trasa v šírke 4,5 metra. Cyklistom ustúpia autá, trasa totiž zaberie jeden ich jazdný pruh.

"V smere od nového divadla bude vybudovaný priechod pre cyklistov a vedľa neho priechod pre chodcov. Cyklotrasa sa na konci napojí na cyklistickú lávku na moste Apollo a zároveň spojí aj cyklotrasu na Prístavnej ulici a na Košickej ulici," vysvetlil pre TASR poradca primátora Michal Feik. Pravé odbočenie z garáží z nákupného centra Eurovea ostane podľa jeho slov zachované. Upraví sa len geometria existujúceho ostrovčeka, ktorý je v križovatke Pribinova – vjazd do garáží. Projektovú dokumentáciu a všetky potrebné povolenia pre cyklotrasu pripravovalo hlavné mesto podľa poradcu primátora dva roky. "Dosť dlho sme hľadali optimálne riešenie a získavali povolenia tak, aby vznikla naozaj dobrá cyklotrasa mestského charakteru."

Komisia mesta pre cyklistickú a pešiu dopravu navrhla budovať nové cyklotrasy najmä spájaním tých existujúcich. Podľa tejto filozofie sa preto stavia aj trasa na Pribinovej ulici. "Nechceme, aby cyklotrasy viedli odnikiaľ nikam. Realizovaný úsek nadväzuje na významnú cyklistickú križovatku mestského aj turistického charakteru pri moste Apollo," podotkol Feik. Minulý rok hlavné mesto vybudovalo posledný chýbajúci úsek cyklotrasy na Prístavnej ulici, cyklotrasa na Pribinovej ulici je tak pokračovaním a predĺžením do centra. "V ďalšej etape spojíme Euroveu so Starým mostom, čím po rekonštrukcii mosta vznikne ďalšia dôležitá cyklotrasa," dodal Feik.

Uchádzači môžu predkladať svoje ponuky do 14. mája.

Celkovo je na cyklodopravu v Bratislave na tento rok vyčlenených 411.000 eur. Medzi ďalšie projekty patrí napríklad prvá etapa cyklochodníka na Devínskej ceste, úprava riešenia cyklotrasy na Trenčianskej a automatická požičovňa bicyklov (bike sharing).