Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Kleinert zostáva vicestarostkou bratislavského Starého Mesta

Na snímke Dana Kleinert (Progresívne Slovensko) skladá poslanecký sľub počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) IX. volebného obdobia 25. októbra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Pozrela som si všetky moje komisie a časové možnosti. V rámci nich som si povedala, že môžem pustiť niektoré komisie, pretože viem, že sú tam odborníci, uviedla pre TASR Kleinert.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Dana Kleinert z Progresívneho Slovenska (PS) zostáva naďalej vicestarostkou bratislavského Starého Mesta, úväzok však bude mať znížený na 40 percent. Informovala o tom v utorok na rokovaní staromestského miestneho zastupiteľstva. Vzdala sa však členstiev v dvoch miestnych komisiách. Zostáva tiež bratislavskou mestskou poslankyňou.

"S novým mandátom a dôverou, ktorú som v NR SR dostala, som musela prehodnotiť svoje ostatné záväzky tak, aby som čo najlepšie dokázala plniť všetky z toho vyvstávajúce úlohy," skonštatovala Kleinert.

Výsledkom týchto úvah je zníženie úväzku ako zástupkyne starostu Starého Mesta a vzdanie sa členstva v dvoch komisiách pri miestnom zastupiteľstve. Ide o komisiu pre sociálne veci, zdravotníctvo a rodinu a komisiu pre kultúru. Ponecháva si však členstvo v komisii pre vzdelávanie, mládež a šport.

Hovorí, že k svojmu rozhodnutiu pristúpila veľmi zodpovedne. "Pozrela som si všetky moje komisie a časové možnosti. V rámci nich som si povedala, že môžem pustiť niektoré komisie, pretože viem, že sú tam odborníci," uviedla pre TASR Kleinert.

Zníženie úväzku vicestarostky zároveň znamená, že sa môže venovať aj práci v NR SR a tiež pre Bratislavu. Zostáva totiž naďalej aj poslankyňou v bratislavskom mestskom parlamente, kde však tiež pristúpila k niektorých zmenám. Nedávno sa totiž vzdala členstva v mestskej komisii pre cestovný ruch a medzinárodnú spoluprácu a tiež v mestskej komisii pre školstvo, vzdelávanie a šport. Vzdala sa tiež členstva v dozornej rade v Bratislavskej spoločnosti pre správu majetku. Členstvo v mestskej komisii pre kultúru, médiá a ochranu kultúrneho dedičstva si ponechala.

Funkciu poslankyne NR SR vníma zároveň ako príležitosť presadzovať zákony, ktoré pomáhajú samosprávam a vnímajú dôležitosť a logiku rozhodnutí na každej úrovni. "Som zvyknutá robiť paralelne na rôznych projektoch. A myslím si, že práve prepojenie samospráv s NR SR môže dať veľký zmysel v tom, že hlas samospráv bude počuť," poznamenala Kleinert, ktorá je členkou výboru pre kultúru a médiá.

Podľa vlastných slov sa neobáva, že by takto rozdelenú prácu nestíhala. Ak však taká situácia nastane, je pripravená k novému rozhodnutiu pristúpiť opäť zodpovedne.