Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Bratislava verí, že D2 až po Stupavu nebude spoplatnená

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa hovorcu Bratislavy Stana Ščepána priniesli doterajšie rokovania primátora Milana Ftáčnika na Ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR posun.

Bratislava 23. septembra (TASR) – Motoristi zo Záhorskej Bystrice, Stupavy, z Marianky, Lozorna a ďalších obcí by na ceste za prácou do Bratislavy predsa len mohli využívať D2 bez toho, aby si museli kupovať diaľničné známky. O nespoplatňovaní úseku diaľnice až po výjazd na Stupavu sa v súčasnosti vedú rokovania na úrovni magistrátu hlavného mesta Bratislavy a ministerstva dopravy.

Podľa hovorcu Bratislavy Stana Ščepána priniesli doterajšie rokovania primátora Milana Ftáčnika na Ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR posun. "Očakávame, že do konca septembra by sme mohli dostať pozitívne stanovisko," uviedol Ščepán.

Postoj ministerstva je zdržanlivý. "V prípade akýchkoľvek zmien ohľadne spoplatnenia diaľničnej siete budeme verejnosť včas informovať," uviedol hovorca rezortu Martin Kóňa.

V súčasnosti je úsek diaľnice nespoplatnený po križovatku "Diamant", kde v týchto týždňoch investor nového obchodného centra Bory Mall stavia okružnú križovatku. V minulosti už niekoľkokrát prišli starostovia obcí Marianka, Záhorská Bystrica i Lamač s iniciatívou rozšíriť úsek nespoplatnenej diaľnice až po Stupavu. Dôvodili tým, že by sa tak výrazne obmedzil tranzit cez Lamač i Záhorskú Bystricu, ktorý pri ceste do Bratislavy využívajú obyvatelia okolitých obcí, aby sa tak vyhli spoplatnenému úseku diaľnice.

Pripomenuli, že okrem riešenia komplikácií, tvorby kolón a neúmernému zahusťovaniu premávky najmä v čase dopravných špičiek, by nespoplatnený úsek diaľnice znamenal aj zvýšenie bezpečnosti dopravy. Doteraz však tieto iniciatívy neboli úspešné.