Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Dážď zatopil v Bratislave niektoré cesty, hladiny riek stúpajú

Na snímke zaplavený podjazd pod Prístavným mostom po lejaku v Bratislave 23. augusta 2014. Foto: TASR/Martin Baumann

Hladina riek Hron, Turiec a Rimava momentálne dosahuje druhý stupeň povodňovej aktivity a voda v tokoch naďalej stúpa.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Nepriaznivé počasie dnes skomplikovalo dopravu na viacerých miestach v Bratislave. Zosuvy zablokovali Devínsku cestu a Nábrežie armádneho generála Ludvíka Svobodu. Informovali o tom polícia, hasiči aj Dopravný podnik Bratislava (DPB).

Na nábreží pri PKO sa podľa informácií dispečingu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave zosunuli na vozovku svah a stromy. Od zastávky Lafranconi až po zastávku Chatam Sofer je komunikácia v oboch smeroch uzatvorená, doplnila informáciu hovorkyňa DPB Zuzana Vachová. Cestujúci mestskou hromadnou dopravou (MHD) musia tento úsek prejsť peši, kým nebudú všetky škody odstránené.

Na mieste zasahujú dve hasičské autá a osem hasičov. Bratislavská policajná hovorkyňa Karina Považanová informovala, že na mieste odkláňajú dopravu policajné hliadky. Podľa slov hovorkyne DPB museli odkloniť autobusové linky. Z bezpečnostných dôvodov nariadil hasičský zbor vypnutie elektrického prúdu trolejového vedenia. Električky preto nepremávajú obojsmerne, spresnila Vachová.

Pre spadnutý strom na Devínskej ceste musel dopravný podnik v spolupráci s políciou odkloniť autobusové linky číslo 28 a 29. Linky číslo 28, 29, 30, 31, 37 a 39 premávajú cez Most SNP v smere na Mlynskú dolinu, respektíve v smere k Botanickej záhrade. Menované autobusové spoje jazdia odklonovou trasou cez Einsteinovu ulicu a následne cez Most Lafranconi, spresnil DPB.

Polícia upozornila, že v súvislosti s pretrvávajúcim intenzívnym dažďom sú z dôvodu nadbytočnej vody či nánosov na vozovke ťažko prejazdné ulice Výtvarná, Dvojkrížna, Korytnická, Orenburská a Starohájska pri výjazde na Dolnozemskú cestu.

Z dôvodu zvýšenej úrovne vody na vozovke sú naďalej neprejazdné podjazdy pod Prístavným mostom a pod železničnou traťou na ulici Domové role. Polícia žiada vodičov, aby sa neprejazdným komunikáciám, pokiaľ možno, vyhli a na cestách zvýšili opatrnosť a znížili rýchlosť.

Rieky Hron, Turiec a Rimava dosahujú 2. stupeň povodňovej aktivity

Hladina riek Hron, Turiec a Rimava momentálne dosahuje druhý stupeň povodňovej aktivity a voda v tokoch naďalej stúpa. Hladina sa zvyšuje aj v ďalších riekach na strednom Slovensku, väčšina z nich pritom dosahuje prvý stupeň povodňovej aktivity. Výstraha pred dažďom, ktorú pre stred a západ krajiny vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), platí dnes do 19.00 h.

Hladina rieky Hron stúpla podľa údajov SHMÚ za posledných 24 hodín približne o 100 centimetrov. V stanici Banská Bystrica dosahovala o 16.30 h hladina Hronu 278 centimetrov. Okrem Turca a Rimavy dosahuje druhý stupeň povodňovej aktivity aj rieka Malina, jej hladina je však momentálne ustálená.

Na väčšine riek stredného a západného Slovenska platí prvý stupeň hydrologickej výstrahy, rieky Horný a Dolný Hron, Slaná i Ipeľ dosahujú vo väčšine okresov druhý stupeň. "Pri dosiahnutí hladiny zodpovedajúcej stupňu povodňovej aktivity a pri vydaní výstrahy na nebezpečenstvo povodne neodporúčame využívať tok na rekreačnú plavbu," varuje SHMÚ.

V západnej polovici Slovenska dnes môže napršať 20 až 35 milimetrov zrážok. SHMÚ pripomína, že predpokladaný úhrn a intenzita zrážok do 35 milimetrov sú v danom ročnom období a oblasti bežné, môžu však spôsobiť škody menšieho rozsahu. "Tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," varujú hydrometeorológovia.

Napriek vytrvalému dažďu hasiči v Banskobystrickom kraji hasiči nemuseli zasahovať


Napriek vytrvalému dažďu hasiči v Banskobystrickom kraji dnes nemuseli výraznejšie zasahovať. Ak áno, tak išlo len o ojedinelé výjazdy.

Ako TASR potvrdil krajský hovorca Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Erik Piater, žiadne mimoriadne výjazdy v súvislosti s počasím do 17.00 h nezaznamenali. Situácia na území Banskobystrického kraja je podľa neho zatiaľ pokojná.