Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Dohľadové centrum v Devínskej Novej Vsi zvyšuje bezpečnosť i čistotu

Ilustračná fotografia. Foto: TASR – Milan Kapusta

Bratislava 11. februára (TASR) – Bratislavská Devínska Nová Ves sa stáva bezpečnejším a čistejším miestom. Zásluhu na tom má mať miestne Dohľadové centrum, ktoré vzniklo v roku 2019. Päť vyškolených operátorov sleduje každý deň prostredníctvom 64 bezpečnostných kamier rozmiestnených na odľahlých či problematických miestach dianie v mestskej časti v spolupráci s mestskou políciou a záchranármi. Horúcu linku centra zvyknú využívať občania aj vtedy, keď potrebujú poradiť či pomôcť.

"Za dva a pol roka existencie dohľadového centra využilo linku už vyše 3000 obyvateľov. V súvislosti s pandémiou aktuálne napríklad pomáhame pri objednávaní nákupov pre starších a chorých obyvateľov mestskej časti, asistovali sme pri internetovej registrácii na očkovanie," približuje koordinátor Dohľadového centra Pavol Kravárik.

V Devínskej Novej Vsi bolo prvých 12 bezpečnostných kamier ešte v roku 2012. Vtedy hlavné mesto osadilo v celej Bratislave na základe projektu financovaného z európskych fondov 400 kamier. Obsluhovali ich dvaja operátori, ktorí však za sedem rokov na území tejto mestskej časti zaznamenali iba štyri priestupky, čo podľa samosprávy neodrážalo realitu. Dovtedajšiu štatistiku zmenilo Dohľadové centrum.

Jeho operátori do konca roka 2019 zaznamenali 665 incidentov, z ktorých bolo riešených ako priestupok 125. O rok neskôr sa počet udalostí narúšajúcich bezpečnosť a poriadok zvýšil na 1901, pričom priame riešenie si vyžiadalo 249 z nich. Vlani počet incidentov podľa mestskej časti už výrazne poklesol, a to na 539, z ktorých 60 posunuli operátori strážcom zákona. "Dohľadové centrum má na konte aj záchranu ľudského života, keď po spozorovaní bezvládneho tela na ceste poslali operátori k človeku v núdzi okamžite rýchlu zdravotnú pomoc," zdôrazňuje miestny úrad.

"Na tento projekt som mimoriadne hrdý, lebo vďaka nemu máme v Devínskej čistejšie a bezpečnejšie," podotýka starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír, ktorý vznik Dohľadového centra v minulosti inicioval. Bezpečnosť v mestskej časti považuje za prioritu.