Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V Bratislave jazdí električka,ktorá upozorňuje na alternatívnu dopravu

Električka s novým polepom Foto: Teraz.sk

Polep navrhla deviatačka Olívia Klein zo Základnej školy Medzilaborecká v Bratislave v rámci súťaže Doprava v meste bez áut, ktorú vyhlásil magistrát pri príležitosti Európskeho týždňa mobility 2015.

Bratislava 5. mája (TASR) – V uliciach hlavného mesta jazdí električka, ktorej polep upozorňuje na alternatívnu ekologickú dopravu. Navrhla ho deviatačka Olívia Klein zo Základnej školy Medzilaborecká v Bratislave v rámci súťaže Doprava v meste bez áut, ktorú vyhlásil magistrát pri príležitosti Európskeho týždňa mobility 2015.

"Som rád, že zareagovalo viac ako desať škôl a prišlo nám viac ako 60 návrhov detí, ktoré si predstavovali rôznu formu alternatívnej ekologickej prepravy v meste. Zadanie bolo jasné - namaľovať, ako by sa presúvali po meste bez áut," priblížil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Na víťaznom návrhu Olívie Klein je zobrazené historické centrum Bratislavy. Most SNP i ulice sú namiesto áut plné cyklistov, korčuliarov či chodcov.




Riaditeľka ZŠ Medzilaborecká Iveta Hajduová uviedla, že Olívia reagovala aj v minulosti na akúkoľvek výtvarnú súťaž a ani teraz nepovedala nie. "Práca je vytvorená úsilím využiť ruky a nohy mladých ľudí, ktorí sa neboja športovať, urobiť niečo pre seba, pre svoje zdravie a tiež pre zdravie Bratislavy," priblížila riaditeľka.

Súťaž zorganizovalo hlavné mesto v spolupráci s Dopravným podnikom Bratislava pre deti základných umeleckých škôl, základných škôl a centier voľného času.

Električka s novým polepom
Foto: Teraz.sk


Deti mohli navrhnúť grafický vizuál polepu električky, ktorý predstavuje formu alternatívnej dopravy vo vzťahu k osobnej automobilovej doprave v meste. Cieľom bolo zapojiť mládež a takisto aj verejnosť do uvažovania o alternatívnych formách dopravy a zároveň motivovať ľudí, aby cestovali mestskou hromadnou dopravou. Súťaž odštartovala minulý rok v septembri počas Európskeho týždňa mobility a trvala do konca roka 2015.

Európsky týždeň mobility je kampaň zameraná na zvýšenie povedomia mestskej verejnosti o využívaní verejnej dopravy, bicykla a pešej chôdze pre potreby mobility. Povzbudzuje mestá a samosprávy Európy v podpore alternatívnych spôsobov dopravy a investovaní do novej nevyhnutnej podpornej infraštruktúry.