Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Karel Gott sa zrejme stane Bratislavčanom

Karel Gott Foto: TASR/Štefan Puškáš

S návrhom na udelenie čestného občianstva prišli predstavitelia hudobnej scény.

Bratislava 9. septembra (TASR) – Český spevák Karel Gott by sa mal stať čestným občanom Bratislavy. Takéto ocenenie by mu malo udeliť slovenské hlavné mesto pri príležitosti spevákových 75 rokov. Čestné občianstvo má dostať za zásluhy o priateľstvo a porozumenie medzi národmi v oblasti československej populárnej hudby a tiež za prezentáciu slovenskej metropoly. Udelenie čestného občianstva však ešte musia schváliť mestskí poslanci.

"Vzťah Karla Gotta k Slovensku a k Bratislave je veľmi symbolický. V roku 1966 sa stal víťazom prvej Bratislavskej lýry s pesničkou Mám rozprávkový dom. O tri roky neskôr tu získal bronzovú lýru za pieseň Hej, páni konšelé," pripomína hlavné mesto.

S návrhom na udelenie čestného občianstva prišli predstavitelia hudobnej scény. O návrhu už rokovala začiatkom septembra komisia pre udeľovanie čestného občianstva a vo štvrtok (11.9.) ho má schvaľovať mestská rada. Po nej návrh musí odobriť mestské zastupiteľstvo. To má právo čestné občianstvo zo závažných dôvodov aj odňať.

Čestné občianstvo možno udeliť aj cudzím štátnym príslušníkom. Od roku 1990 ho Bratislava udelila napríklad bývalému primátorovi Viedne Helmutovi Zilkovi, hercovi Ladislavovi Chudíkovi, svetovej sopranistke Edite Grúberovej, Václavovi Havlovi, Maximilianovi Pammerovi a Jozefovi kardinálovi Tomkovi. Získal ho tiež doktor Karol Virsík, Ján Chryzostom kardinál Korec či naposledy v roku 2011 aj generálmajor Martin Roy Umbarger, veliteľ Národnej gardy štátu Indiana.

Nositeľmi čestného občianstva Bratislavy môžu byť podľa štatútu ľudia, ktorí sa významným spôsobom zaslúžili o hlavné mesto a jeho obyvateľov alebo o mier a priateľstvo medzi národmi, alebo ktorí tvorivými výkonmi obohatili ľudské poznanie. Odovzdanie ocenenia sa uskutočňuje slávnostným spôsobom, kedy osoba dostane listinu s pečaťou Bratislavy.