Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Regióny

Hlavné mesto Bratislava podporí kultúru aj v roku 2021

Na snímke pohľad na zasnežené mesto v popredí s Dómom sväteho Martina v Bratislave 3. decembra 2020. Foto: TASR - Dano Veselský

Hlavné mesto si je vedomé, že aj v roku 2021 možno očakávať neistotu spojenú s pandémiou nového koronavírusu a obmedzeniami, ktoré prináša.

Bratislava 21. decembra (TASR) – Hlavné mesto Bratislava podporí kultúru aj v budúcom roku. V rámci grantového programu Strategická podpora kultúrnych podujatí vyhlásilo výzvu pre rok 2021, vyčlenených je 130.000 eur. V podpore kultúry a komunít pokračuje aj Nadácia mesta Bratislavy, ktorá zverejnila harmonogram výziev pre rok 2021. Pre kultúru je alokovaných 600.000 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Grantový program Strategická podpora kultúrnych podujatí je určený pre etablované podujatia, ktoré tvoria neoddeliteľnú súčasť kultúrnej ponuky hlavného mesta, sú dostupné pre širokú verejnosť a majú potenciál stať sa súčasťou identity mesta. Ide napríklad o rôzne festivaly či prehliadky. Podujatia musia stabilne fungovať a byť realizované minimálne tri roky a trvať aspoň dva dni. Žiadosti je možné podávať do 25. januára 2021.

Hlavné mesto si je vedomé, že aj v roku 2021 možno očakávať neistotu spojenú s pandémiou nového koronavírusu a obmedzeniami, ktoré prináša. "Považujeme však za dôležité prispievať systematickou podporou k udržateľnosti spolupráce medzi tvorivými a produkčnými tímami v pandémiou tak výrazne zasiahnutej oblasti, akou je realizácia kultúrnych podujatí," skonštatovala Zuzana Ivašková, vedúca oddelenia kultúry a správkyňa Nadácie mesta Bratislavy.

Výber víťazných projektov bude opäť prebiehať dvojkolovo. V prvom kole odborní hodnotitelia posúdia každý projekt po obsahovej stránke na základe hodnotiacich kritérií. Projekty, ktoré postúpia do druhého kola, budú prezentované grantovej komisii pred širokou verejnosťou začiatkom marca. Víťazné projekty, ktoré komisia vyberie, bude v marci schvaľovať bratislavské mestské zastupiteľstvo.

V podpore kultúry a komunít pokračuje aj Nadácia mesta Bratislavy. Nadácia sa chce opäť zameriavať najmä na podporu kultúry, komunitných iniciatív, ako aj jednotlivcov formou umeleckých štipendií. Počas januára a februára budúceho roka budú postupne vyhlásené výzvy v grantových programoch Kultúra, Komunity a v štipendijnom programe Umenie. Pripravené sú tiež spolupráce, ktoré nadácia predstaví začiatkom roka 2021 či nová oblasť podpory v grantovom programe Kultúra, zameraná na rozvoj kapacít organizácií.