Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

VIDEO: Hlavné mesto si opäť pripomenulo a uctilo obete Dunaja

Pri príležitosti blížiaceho sa sviatku Pamiatky zosnulých si dnes podvečer hlavné mesto Bratislava na pietnej spomienke na Námestí M. R. Štefánika uctilo obete Dunaja. Okrem tradičného požehnania a následného kladenia vencov na Dunaj bolo súčasťou pietneho podujatia aj symbolické zapálenie ohňov. V Bratislave 26. októbra 2016. Foto: TASR/Dano Veselský

Spomienkovú pietnu slávnosť organizuje hlavné mesto od roku 1991.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Pri príležitosti blížiaceho sa sviatku Pamiatky zosnulých si dnes podvečer hlavné mesto Bratislava na pietnej spomienke na Námestí M. R. Štefánika opäť uctilo obete Dunaja. Okrem tradičného požehnania a následného kladenia vencov na Dunaj bolo súčasťou pietneho podujatia aj symbolické zapálenie ohňov a tematické maľovanie do piesku.



"Podujatie sa uskutoční pod záštitou predsedníctva SR v Rade EÚ, preto sme chceli, aby bolo výnimočné. Aby to nebola len pietna spomienka, ale chceli sme ho povýšiť," informovala TASR Monika Molnárová z oddelenia marketingu a obchodu Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS).

Ohne, resp. fakle zapálili okrem primátora Bratislavy Iva Nesrovnala a zástupcu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR aj veľvyslanci krajín, ktorými Dunaj preteká a ktoré táto rieka spája. Okrem Slovenska je to napr. Nemecko, Rakúsko, Maďarsko, Bulharsko či Rumunsko. Súčasťou programu bolo tiež tematické vyobrazenie k Spomienke na obete Dunaja, a to prostredníctvom maľovania do piesku. "Umelec bude maľovať obrázky s tematikou Dunaja a jeho obetí, ktoré sa budú zároveň premietať na LED obrazovku," priblížila Molnárová. Pietnu akciu bude sprevádzať hudobná skupina Longital.

Spomienkovú pietnu slávnosť organizuje hlavné mesto od roku 1991. Podujatie vychádza z tradícií mesta, kde bol život obyvateľov úzko spätý s riekou a najmä rybári boli často vystavení rozmarom vodného živlu.

Dnešná pietna spomienka sa začala o 18.30 h na Námestí M. R. Štefánika v Bratislave.