Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Bratislava chce pomôcť chráneným belorítkam pri stavaní nových hniezd

Most SNP. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Jozef Ridzoň z SOS/BirdLife Slovensko, ktorá na zničené hniezda upozornila, uviedol, že umiestnením vody a hliny v blízkosti Mosta SNP sa belorítkam pomôže, keďže pre sucho môžu mať problém zháňať stavebný materiál.

Bratislava 30. mája (TASR) – Pred niekoľkými dňami zhodili na Moste SNP v Bratislave pracovníci, ktorí čistili podhľady a stĺpy na staromestskej časti podmostia, 66 hniezd chránených belorítok. Hlavné mesto chce teraz vtákom pomôcť vybudovať si nové hniezda. "Zabezpečíme do priestoru pod mostom nádoby s vodou a hlinou tak, aby si belorítky mohli opätovne postaviť svoje hniezda," povedal bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.

Toto riešenie navrhli mestu odborníci s cieľom urýchliť čas výstavby hniezd zabezpečením stavebného materiálu. Dnes sa totiž stretli zástupcovia bratislavského magistrátu, dodávateľskej spoločnosti, ktorá čistila podmostie Mosta SNP, Slovenskej ornitologickej spoločnosti (SOS)/BirdLife Slovensko, Štátnej ochrany prírody SR a Slovenskej inšpekcie životného prostredia.

"Hlavné mesto bude zároveň iniciovať stretnutie zástupcov neziskových organizácií či odborných organizácií z oblasti životného prostredia za účelom nastavenia systémových krokov v oblasti lepšej ochrany prírody," podotkla hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Jozef Ridzoň z SOS/BirdLife Slovensko, ktorá na zničené hniezda upozornila, pre TASR uviedol, že umiestnením vody a hliny v blízkosti Mosta SNP sa belorítkam pomôže, keďže pre sucho môžu mať problém zháňať stavebný materiál. "To je vec, ktorú treba urobiť. Nič lepšie asi nevymyslíme," skonštatoval. Momentálne ornitológovia evidujú na Moste SNP 22 párov belorítok. Po vyhniezdení navrhujú na iné vhodné miesta aj inštaláciu umelých hniezd.

Podľa jeho slov sa na dnešnom stretnutí dohodlo, že hlavné mesto pri podobných revitalizačných prácach vždy osloví Štátnu ochranu prírody SR a overí si, aká je na danom mieste situácia. "Aby sa predišlo takýmto prípadom, je potrebné zvážiť aj vypracovanie koncepcie ochrany prírody v Bratislave, kde by sa dohodla aj vhodná forma komunikácie," skonštatoval Ridzoň.

SOS/BirdLife Slovensko v stredu 25. mája upozornila, že na bratislavskom Moste SNP bolo zničených 66 hniezd. Zlikvidovala sa tak druhá najväčšia kolónia chránených belorítok v hlavnom meste. Belorítky podľa ornitológov prišli o násady a zrejme aj o mláďatá. Podľa ornitológov spoločenská hodnota hniezd spolu so znáškami mohla dosiahnuť až 120.000 eur. Ornitológovia podali podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia a žiadajú exemplárne potrestanie vinníkov a uskutočnenie náprav na lokalite.

Hlavné mesto TASR informovalo, že hniezda zhodili pracovníci, ktorí čistili podhľady a stĺpy na staromestskej časti podmostia. Čistenie zabezpečovala na základe zmluvy o spolupráci s mestom spoločnosť J&T REAL ESTATE. Tá sa však bráni a tvrdí, že nikto z jej zamestnancov zničenie hniezd belorítok na Moste SNP nezavinil. "Revitalizačné práce vykonával subdodávateľ," spresnila pre TASR Daniela Stričková z J&T REAL ESTATE s tým, že neboli upozornení na prípadné obmedzenia. Podľa medializovaných informácií sa prípadom zaoberá aj polícia.

Revitalizačné práce na Moste SNP, ktoré boli od minulého týždňa zastavené, by sa mali obnoviť hneď po odsúhlasení zo strany štátnych orgánov. Ich súčasťou je vyčistenie betónových podhľadov a stĺpov na staromestskej časti podmostia, výmena povrchov chodníkov v okolí betónového piliera, oprava obrubníkov, revitalizácia stĺpov verejného osvetlenia a oprava vozovky na moste.