Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Nesrovnal chce presadiť záujmy Bratislavy bez ohľadu na zloženie vlády

Ivo Nesrovnal (vpravo) v rozhovore pre Tablet.TV Foto: TABLET.TV

Sledujte prvé vydanie mesačníka, v ktorom redaktor TASR Erik MADER spovedá primátora Hlavného mesta SR Bratislavy Iva NESROVNALA.

Bratislava 6. marca (TASR) - Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal sa nezaoberá myšlienkou, aká vláda bude po voľbách najvhodnejším partnerom pre diskusiu o potrebe zmeny financovania hlavného mesta SR. Pre spravodajskú televíziu Tablet.TV Nesrovnal uviedol, že sa v tomto kontexte možnými výsledkami parlamentných volieb nezaoberá.

"Nech bude vláda akákoľvek, vždy budem u nej presadzovať záujmy Bratislavy," zdôraznil Nesrovnal. Poukázal na to, že je potrebné pokračovať v politickej diskusii o systémových riešeniach v prospech finančne podvyživenej Bratislavy.




Ako uviedol, náznakom takýchto systémových riešení je prijatý zákon o miestnom poplatku za rozvoj, ktorým budú developeri participovať na ďalšom rozvoji miesta ich developerského projektu. "Tento zákon pomôže Bratislave, pretože práve tu sa sústreďuje najviac developerských projektov," skonštatoval Nesrovnal. "Je ale potrebné riešiť ďalšie veci, napríklad to, že je tu 150.000 ľudí, ktorí síce pôsobia v Bratislave, ale nemajú tu trvalý pobyt a neplatia tu dane, či chyby v štatistickom sčítaní, z ktorého vypadlo 50.000 Bratislavčanov, čo ročne predstavuje o osem miliónov eur menej v rozpočte mesta," upozornil primátor Bratislavy.

Nevyhnutné je podľa Nesrovnala aj povýšiť Bratislavu do pozície samosprávneho kraja, tak ako je to u iných európskych metropol a zvýšiť koeficient Bratislavy pri prerozdeľovaní dane z príjmov fyzických osôb, ktoré by zohľadňovalo to, že Bratislava musí zabezpečovať funkcie hlavného mesta. "My sme teraz iba jednou z takmer 3000 obcí na Slovensku, financovaní rovnakým koeficientom ako Horná Mariková. To je krásna obec, ale takto to nejde," zdôraznil primátor hlavného mesta SR.