Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

Bratislava má manuál verejných priestorov,stanoviť má i zásady rozvoja

Na archívnej snímke Most SNP. Foto: TASR - Jakub Kotian

Manuál je rozdelený na dva dokumenty, a to Manifest a Princípy a štandardy.

Bratislava 26. novembra (TASR) – Mesto Bratislava má vypracovaný manuál verejných priestorov. Zlepšiť sa tak má ich úroveň, stanoviť vízia i zásady ich rozvoja. Cieľom je štandardizovať a zjednodušiť niektoré postupy pri tvorbe či rekonštrukcii verejného priestoru v hlavnom meste. Manuál je rozdelený na dva dokumenty, a to Manifest a Princípy a štandardy. Manifest ako úvodnú časť, ktorá sa venuje vízii rozvoja verejných priestorov, vo štvrtok schválili bratislavskí mestskí poslanci.

Hlavné mesto tvrdí, že verejný priestor je v súčasnosti dôležitejší ako kedykoľvek predtým. Dobre navrhnuté verejné priestory sú totiž podľa samosprávy pre mestá prínosom a výrazne formujú ich identitu. Ak sú atraktívne, ich využívanie preukázateľne rastie. "Reprezentujú mesto i ľudí, ktorí v ňom žijú. Nároky naň preto rastú," konštatuje samospráva.

Vypracovaný manuál má podľa mestského Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB) pomôcť pri hľadaní námetov na tvorbu a obnovu verejných priestorov. Má byť tiež nástrojom pri budovaní identity hlavného mesta oživovaním tradícií, historických stôp a odkazov vo verejnom priestore. "Pri tvorbe verejných priestorov dokument kladie dôraz na originálne a inteligentné riešenia. Je súborom opatrení, ktoré podporujú rozvoj zdravého a klimaticky odolného mesta. Všetky tieto opatrenia zohľadňujú kultúrno-historický, spoločenský, hospodársky a prírodno-krajinársky kontext mesta," spresňuje MIB na svojom webe. Manuál má poskytovať metodický návod vzorových riešení, uľahčiť prácu projektantom pri navrhovaní, alebo samosprávam pri schvaľovaní a aj šetriť čas a peniaze.

Schválený manifest je prvá časť, ktorá sa venuje vízii rozvoja verejných priestorov v Bratislave. Dokument vychádza zo základných rozvojových materiálov mesta, ktoré nechce nahradiť, ale prirodzene dopĺňať. "Manifest možno vnímať ako úvod k manuálu princípov a štandardov. Je to hodnotový dokument zaoberajúci sa všeobecnou analýzou existujúcich problémov a definovaním jeho principiálnych zásad. Jeho súčasťou je aj vyhodnocovanie súvisiacich tém, ktoré majú vplyv na kvalitu verejných priestorov," spresnil MIB.

Medzi základné tematické okruhy patria mobilita, životné prostredie a ekológia, adaptačné opatrenia na zmenu klímy, verejné zdravie, inkluzívnosť a bezpečnosť, priestorová identita, sociálne prostredie, správa a údržba. Okruhy sú v dokumente rozdelené do kapitol - Mesto pre peších, Zelené mesto, Starostlivé mesto, Atraktívne mesto a Čisté mesto. Každá z kapitol rozoberá konkrétne okruhy tém. MIB i bratislavský primátor Matúš Vallo pripomínajú, že ide o otvorený dokument i o službu bratislavským mestským častiam.

Súčasťou bratislavského manuálu verejných priestorov je aj dokument Princípy a štandardy. Ide o súbor prevádzkových dokumentov technickejšieho charakteru. Definujú základné pravidlá konkrétnych prvkov či častí verejného priestoru. Základ tvoria zásady projekčnej prípravy a realizácie. Princípy a štandardy riešia napríklad lavičky, stojany pre bicykle, koše, exteriérové terasy, osádzanie stĺpikov i rozvodné inštalačné skrine.

"Aby bol priestor naozaj kvalitný, potrebujeme mať zadefinované základné parametre a procesy, ako túto kvalitu dosiahnuť. Inými slovami potrebujeme mať jasno vo všetkom, čoho sa to týka - obyčajného stĺpika na ochranu chodníka až po to, aká dlažba a kde bude položená, či ako bude vyzerať bratislavská lavička. Presne na toto je manuál verejných priestorov," povedal primátor Vallo. Bratislave podľa neho doteraz chýbala ucelená koncepcia, ako by sa mali verejné priestory v meste rozvíjať a tvoriť. Mesto avizuje, že v najbližšom roku pribudnú už k zverejneným princípom ďalšie desiatky, napríklad princípy upravujúce výsadbu zelene, umiestňovanie a kvalitu povrchov, osádzanie zastávok verejnej dopravy či prvkov osvetlenia. "Manuál bude záväzný pre subjekty, ktoré sú v pôsobnosti hlavného mesta. Pre mestské časti bude mať odporúčací charakter. Rovnako je k dispozícii súkromným partnerom v ich projektoch," spresnil magistrát.