Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

SÚD: Nariadenie o herniach v Bratislave nie je v súlade so zákonom

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Štefan Puškáš

Krajský súd v Bratislave preskúmal zákonnosť prijatia predmetného Všeobecne záväzné nariadenie a postupu žalovaného predchádzajúceho jeho prijatiu.  

Bratislava 7. júna (TASR) – Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o zákaze umiestnenia herní v hlavnom meste nie je v súlade so zákonom. To je verdikt Krajského súdu (KS) v Bratislave, ktorý sa na štvrtkovom pojednávaní vo svojom rozhodnutí stotožnil so sťažnosťou prokuratúry. Hlavné mesto sa chystá proti rozhodnutiu odvolať.



"Krajský súd v Bratislave uznesením vyslovil nesúlad Všeobecne záväzného nariadenia hlavného mesta Slovenskej republiky zo dňa 30. marca 2017 o zákaze umiestnenia herní na území hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy v celom jeho znení s ustanovením príslušných paragrafov a odsekov," vysvetlil vo štvrtok pre TASR hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

KS v Bratislave preskúmal zákonnosť prijatia predmetného VZN a postupu žalovaného predchádzajúceho jeho prijatiu.  

Súd v zmysle námietky žalobcu vylúčil možnosť opakovaného hlasovania o už raz vybavenej petícii, nakoľko sa jedná o špecifickú úpravu v zmysle zákona č. 171/2005 Z. z. o hazardných hrách.   "Úplné odôvodnenie rozhodnutia sa bude nachádzať v jeho písomnom vyhotovení. Proti uzneseniu súdu je možné podať kasačnú sťažnosť," dodal Adamčiak.

Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o zákaze umiestnenia herní v hlavnom meste nie je v súlade so zákonom. To je verdikt Krajského súdu (KS) v Bratislave, ktorý sa na štvrtkovom pojednávaní vo svojom rozhodnutí stotožnil so sťažnosťou prokuratúry. Hlavné mesto sa chystá proti rozhodnutiu odvolať.

Kasačná sťažnosť je novým opravným prostriedkom platným od roku 2016, ktorá má charakter mimoriadneho opravného prostriedku. Teda možno ho uplatniť len vo vymedzených prípadoch a v stanovených lehotách. Kasačnú sťažnosť možno podať proti právoplatnému rozhodnutiu krajského súdu. Rozhodovať o nej bude Najvyšší súd SR.


Chronológia zákazu hazardných hier na území Bratislavy



28. mája 2015 – V Bratislave začali zbierať podpisy na petíciu, ktorá mala na území mesta zakázať hazardné hry. Aby to mohla Bratislava urobiť sama od seba, potrebuje aspoň 120-tisíc podpisov.

29. júna 2016 – Do podateľne bratislavského magistrátu odovzdali petíciu za zákaz hazardu v hlavnom meste, pod ktorú sa podpísalo 136 139 ľudí.

18. augusta 2016 – Bratislavskému magistrátu chýbalo 3039 hárkov z petície za zákaz hazardu v hlavnom meste, ktorá bola odovzdaná koncom júna. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal potvrdil, že skutočný počet hárkov je odlišný od toho, ktorý prezentovali zástupcovia petície v júni. Tí tvrdili, že petíciu svojím podpisom podporilo 136 139 občanov na 8018 hárkoch.

19. augusta 2016 – Primátor Ivo Nesrovnal podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa vo veci zmiznutých petičných hárkov. Potvrdil, že mesto bude pokračovať v príprave VZN za obmedzenie hazardu v Bratislave.

25. augusta 2016 – V súvislosti so zmiznutím časti petičných hárkov podali v podateľni Generálnej prokuratúry SR trestné oznámenie na neznámeho páchateľa aj starostovia Vajnôr a Lamača Ján Mrva a Peter Šramko, ktorí boli zodpovední za petíciu Bratislava bez hazardných hier. Týka sa podozrenia z trestných činov krádeže, zneužitia právomocí verejného činiteľa, marenia úlohy verejných činiteľov, neoprávneného nakladania s osobnými údajmi.

29. novembra 2016 – Parlament schválil novelu zákona o hazardných hrách z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorá okrem iného upravila kvórum pri petícii za zakázanie hazardu. V Košiciach a v Bratislave stačí, ak petíciu podpíše 15 percent obyvateľov nad 18 rokov.

16. januára 2017 – Mesto ukončilo kontrolu všetkých 136 139 odovzdaných podpisov pod petíciu za zákaz hazardu v meste. Potvrdilo, že má platných 98 118 podpisov. Počet zodpovedal požiadavke podľa novelizovaného zákona.

16. februára 2017 – Bratislavskí mestskí poslanci neschválili absolútny zákaz umiestnenia herní na celom území hlavného mesta. Zo 41 prítomných poslancov hlasovalo za zákaz hazardu 24, nehlasovali 12 a piati sa zdržali. Na prijatie absolútneho zákazu hazardu chýbal jediný hlas.

30. marca 2017 – Bratislavskí mestskí poslanci na druhý raz schválili absolútny zákaz umiestnenia herní na celom území hlavného mesta. Z 30 prítomných poslancov hlasovalo 27 za zákaz hazardu, dvaja nehlasovali a jeden poslanec sa zdržal.

12. mája 2017 – Krajská prokuratúra v Bratislave podala proti schválenému všeobecne záväznému nariadeniu protest prokurátora, ktorým ho navrhla zrušiť. Dôvodom bol fakt, že o VZN poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva v marci hlasovali opakovane. Zákonná úprava petičného práva podľa prokuratúry neumožňuje opakovane rozhodovať o petícii, ktorá už bola raz vybavená.

29. júna 2017 – Bratislavskí mestskí poslanci nevyhoveli protestu prokurátora voči VZN o zákaze umiestnenia herní v hlavnom meste.

29. septembra 2017 – Krajská prokuratúra v Bratislave podala na hlavné mesto žalobu. Dôvodom je, že bratislavskí mestskí poslanci koncom júna nevyhoveli protestu prokurátora.

23. januára 2018 – Zákaz hazardu v Bratislave naďalej platí. Bratislavský krajský súd zamietol návrh prokuratúry o dočasnom pozastavení účinnosti VZN o zákaze umiestnenia herní v hlavnom meste. Krajský súd však nerozhodol o údajnej nezákonnosti prijatého VZN.

29. marca 2018 – Krajský súd v Bratislave odročil pojednávanie v prípade žaloby, ktorú na mesto podala ešte minulý rok Krajská prokuratúra. Súd si vyžiadal doručenie ďalších písomností. Pri štúdiu administratívneho spisu zistil, že neobsahuje napríklad samotnú petíciu, a teda nevedel posúdiť jej obsah. Ďalšie pojednávanie bolo určené na 7. júna tohto roka.

7. júna 2018 – Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o zákaze umiestnenia herní v hlavnom meste nie je v súlade so zákonom. To je verdikt Krajského súdu (KS) v Bratislave, ktorý sa na štvrtkovom pojednávaní vo svojom rozhodnutí stotožnil so sťažnosťou prokuratúry. Hlavné mesto sa chystá proti rozhodnutiu odvolať.