Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bratislavu pred 15 rokmi zasiahla jedna z najväčších povodní na Dunaji

Na archívnej snímke situácia v Devínskej Novej Vsi po kulminácii hladiny Dunaja v piatok 16. augusta 2002. Foto: TASR Štefan Puškáš

Augustová povodeň v roku 2002 trvala od 8. augusta do 26. augusta. Územia Bratislavy sa týkala od 13. augusta, informujú vodohospodári.

Bratislava 13. augusta (TASR) – Bratislava si v týchto dňoch pripomína jednu z najväčších povodní na Dunaji, ktorá ochromila mesto v roku 2002. Na slovenskom toku Dunaja vtedy zaregistrovali tretiu najväčšiu povodňovú vlnu od roku 1877. Hladina rieky vystúpila na 991 centimetrov - najvyšší stav v histórii pravidelných meraní a prietok bol 10.370 m3/s. Išlo o tretí najväčší prietok od začiatku novodobých meraní.

Táto povodeň podľa Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), Odštepný závod Bratislava jasne demonštrovala nedostatočnú ochranu hlavného mesta proti záplavám. "Augustová povodeň v roku 2002 trvala od 8. augusta do 26. augusta. Územia Bratislavy sa týkala od 13. augusta," uvádza na sociálnej sieti. O deň neskôr sa prikročilo k uzatvoreniu otvorov protipovodňového múru na Vajanského nábreží v Bratislave. Medzi Starým mostom a Mostom SNP sa začalo s prácou na navýšení povodňového múrika, za pomoci jednotiek Ozbrojených síl SR.

Na leteckej snímke z 15. augusta 2002 je zaplavená časť Bratislavy.
Foto: TASR Pavel Neubauer



"Zahradené bolo aj Šafárikovo námestie v Bratislave. Kritické obdobie v Bratislave bolo v čase okolo kulminácie, a to 16. augusta 2002. Z boja proti veľkej vode sa v Bratislave stala turistická atrakcia. Na rozvodnenú rieku sa prišli pozrieť tisícky zvedavcov," spomínajú vodohospodári. Niektorí ľudia neváhali ani prejsť cez kopec Devínska Kobyla na bicykloch, aby sa mohli pozrieť na zaplavenú časť Devína. Devínska cesta sa podľa SVP totiž ocitla sčasti pod vodou a odrezala túto bratislavskú mestskú časť od zvyšku mesta. "Devínčania sa medzi sebou hádali, pretože jeden druhému si v zúfalstve do záhrady prečerpávali vodu, hoci povodňová vlna ešte poriadne neopadla. Voda zaplavila 60 domov a dokopy zničila 70 obydlí," priblížili vodohospodári.

Voda v Dunaji začala podľa ich slov nebezpečne stúpať 11. augusta 2002. Situácia bola kritická vyše týždňa. Hrozba povodní bola odvolaná až 20. augusta. "Za ten čas sa voda v centre mesta dostala takmer až k Šafárikovmu námestiu a na petržalskom brehu k Sadu Janka Kráľa. Zo Slovenskej národnej galérie sťahovali exponáty a z prízemia ministerstva životného prostredia presúvali všetko na vrchné poschodia. Zamestnancom Filozofickej fakulty Univerzity Komenského zakázali chodiť do práce a miestni sa v Devíne presúvali na člnoch," uvádza odštepný závod.

Povodne zapríčinili okrem iného aj koniec lunaparku pri Divadle Aréna v Bratislave, ktorý sa po povodni na pôvodné miesto už nikdy nevrátil. Voda spôsobila podľa SVP škody za šesť miliónov eur. S následkami sa Bratislavčania vyrovnávali ešte niekoľko mesiacov. Okamžite sa preto začalo s plánovaním protipovodňovej ochrany Bratislavy. Tú vybudovali v rokoch 2006 až 2010 zo štrukturálnych fondov vo výške okolo 30 miliónov eur.