Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Bratislava uzavrela zmluvu na osvetlenie bez súťaže, upozorňuje Droba

Na snímke Juraj Droba, archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Koncom roka 2016 vypršala 20 rokov trvajúca zmluva na dodávku komplexnej služby správy verejného osvetlenia, ktorú malo hlavné mesto uzatvorenú so spoločnosťou Siemens.

Bratislava 16. januára (TASR) – Hlavné mesto uzatvorilo zmluvu na dodávku komplexnej služby správy verejného osvetlenia s firmou Siemens za takmer dva milióny eur bez súťaže. Upozorňuje na to vo svojom blogu v denníku SME poslanec Národnej rady SR Juraj Droba (SaS), ktorý pre TASR v júli 2016 uviedol, že zvažuje kandidovať v tohtoročných voľbách do orgánov samosprávnych krajov na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja.  

Koncom roka 2016 vypršala 20 rokov trvajúca zmluva na dodávku komplexnej služby správy verejného osvetlenia, ktorú malo hlavné mesto uzatvorenú so spoločnosťou Siemens. Mesto v minulom roku viackrát uviedlo, že kým nebude jasný víťaz verejného obstarávania, bude platiť v meste v rámci verejného osvetlenia prechodné obdobie. "Zabezpečíme, aby Bratislavčania v tomto smere nepocítili žiadnu ujmu na kvalite," povedal v decembri pre TASR primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal s tým, že existujú právne mechanizmy, ktoré umožnia prevádzkovať tento systém ďalej. Spoločnosť Siemens pre TASR uviedla, že hlavné mesto podniklo kroky na zabezpečenie prevádzky verejného osvetlenia od 1. januára 2017.

Droba však upozorňuje, že služby verejného osvetlenia naďalej zabezpečuje Siemens vďaka priamemu rokovaciemu konaniu a nie vďaka súťaži. Zmluva, ktorú primátor Nesrovnal podpísal so Siemensom 27. decembra 2016, platí od 1. januára tohto roka do 27. decembra 2018. "Ako je možné, že zrazu nebolo potrebné vypísať verejné obstarávanie? Ako vybral magistrát firmu Siemens? Bola nejaká súťaž? Nebola," uvádza poslanec, ktorý sa pritom odvoláva na zákon o verejnom obstarávaní a na podmienky, kedy môže byť použité priame rokovacie konanie. "Podľa logiky magistrátu je firma Siemens jediná firma na Zemeguli, ktorá sa dokáže starať o osvetlenie. Že je to nezmysel, vlastne priznáva aj samotné mesto. Súťaž urobiť treba, len "nenašli k tomu žiadne podklady, mesto nedisponovalo ani dokumentáciou." Ale dokumentácia vlastne bola, len bola v rukách spoločnosti Siemens," uvádza v blogu Droba. Zároveň upozorňuje, že vo zverejnenej zmluve chýba celková cena za dielo a je v nej uvedená len suma za jeden svetelný bod, a to 3,30 eura. Podľa výpočtu poslanca má mesto pri počte 50.000 svetelných bodov firme platiť 165.000 eur mesačne a ročne 1,98 milióna eur za rok s DPH.

"Hlavné mesto uzatvorilo zmluvu na dodávku komplexnej služby správy verejného osvetlenia s firmou Siemens zmluvu na takmer dva milióny eur. Tým najmenej transparentným spôsobom, priamym zadaním, bez súťaže," uviedol Droba.

Primátor Nesrovnal tieto tvrdenia vníma ako náznak príchodu volieb do VÚC. Podľa jeho slov si začínajú "mudrlanti" hľadať témy bez toho, aby poznali problematiku. "Do doby než sa nájde nový prevádzkovateľ verejného osvetlenia, než bude ukončená verejná súťaž, bol zvolený takýto model, ktorý je úplne v súlade so zákonom a aj tá cenotvorba je v súlade so zmluvou. Postupuje sa podľa počtu svetelných miest," uviedol.

Hlavné mesto TASR informovalo, že prostredníctvom uzavretej zmluvy so Siemensom, na obdobie 12 mesiacov s možnosťou opcie na ďalších 12 mesiacov, zabezpečilo kontinuitu služby verejného osvetlenia na území Bratislavy v roku 2017. Siemens má túto službu zabezpečovať až po výber nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia. "Počas tohto obdobia bude zároveň dochádzať k preberaniu majetku do správy mesta. Ten je v rukách spoločnosti Siemens, ktorá osvetlenie v posledných 20 rokoch zabezpečovala," uviedla hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

Celková suma za dielo sa podľa nej mesačne odvíja od počtu aktívnych svetelných bodov, pričom je oproti minulému roku znížená o cenu elektrickej energie, ktorú si mesto Bratislava hradí samo. "Priemerne sa cena prevádzky pohybuje na úrovni 132.000 eur bez DPH za mesiac," spresnila hovorkyňa. Ako tvrdí, k podpisu tejto zmluvy pristúpilo mesto preto, že chce dôkladne pripraviť podklady na verejné obstarávanie, z ktorého vzíde nový poskytovateľ verejného osvetlenia.

Starosta bratislavských Vajnôr a mestský poslanec Ján Mrva je už pripravený podať podnet na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), aby zistil, či bol porušený zákon. "Primátor mal dosť času, aby urobil verejné obstarávanie. Na to sme ho upozorňovali pred rokom, aby ho zrealizoval. Nie je to zanedbateľná čiastka," uviedol.

Mestský poslanec a šéf dopravnej komisie Jozef Uhler, ktorý v tohtoročných voľbách do VÚC kandiduje na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja, si myslí, že zákon mesto neporušilo. "Stačí si predstaviť, že by sa verejné obstarávanie natiahlo pre účastníkov, ktorí ho radi blokujú. Mesto by na Nový rok muselo vypnúť osvetlenie a bola by tma až do ukončenia verejného obstarávania," povedal pre TASR. Uhler podotkol, že bez jasnej koncepcie Smart City nemôže mesto vyhlásiť verejné obstarávanie.

Spoločnosť Siemens pre TASR uviedla, že uzatvorila zmluvu s mestom na základe rokovacieho konania. Ako tvrdí, v určitých situáciách je to bežne využívaný spôsob verejného obstarávania, pričom daný postup nerozporoval ani ÚVO. "Zmluva je uzatvorená do konca roku 2017, s opciou na rok 2018. Magistrát uzavretím krátkodobej zmluvy so spoločnosťou Siemens riešil preklenutie doby potrebnej pre zodpovedný výber budúceho prevádzkovateľa verejného osvetlenia, čo nie je jednoduchá úloha. Pre ilustráciu, obdobný tender sa v Prahe nepodarilo zavŕšiť ani po dvoch rokoch od vyhlásenia," uviedla hovorkyňa Siemensu na Slovensku Monika Orbanová.

Bratislavská samospráva si minulý rok objednala za 105.000 eur bez DPH rozsiahlu analýzu mestského osvetlenia. Auditom prešiel stav dokumentácie, stav prevádzkového modelu a technický stav osvetlenia. Výsledkom auditu sú odporúčania, z ktorých môže mesto čerpať pri zadávaní podmienok verejného obstarávania na nového prevádzkovateľa. Súťaž má prebehnúť podľa mesta v tomto roku.