Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Bratislavské zastupiteľstvo doteraz neukončilo osem rokovaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Mestskí poslanci i primátor sa už dlhšie sťažujú, že z rokovaní bratislavského mestského zastupiteľstva sa stráca politická kultúra.

Bratislava 22. septembra (TASR) – Bratislavské mestské zastupiteľstvo má doteraz osem neukončených rokovaní. Na štvrtkové (27. 9.) riadne zastupiteľstvo boli preto do programu primátorom hlavného mesta Ivom Nesrovnalom zaradené všetky body z nedokončených zasadnutí. Mestských poslancov tak čaká budúci týždeň vyše 100-bodový program.

"Primátor má záujem, aby boli prerokované všetky body nedokončených mestských zastupiteľstiev, kde Bratislavčania čakajú na schválenie svojich žiadostí," povedala pre TASR hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer. Nesrovnal podľa nej verí, že všetky tieto žiadosti Bratislavčanov budú na rokovaní mestského zastupiteľstva poslancami posúdené. Vo štvrtok je na programe rokovania napríklad návrh záverečného účtu Bratislavy a hodnotiaca správa za rok 2017 či návrh na zmenu tohtoročného mestského rozpočtu. Poslanci by mali aj opäť rozhodovať o spustení jednotnej parkovacej politiky. Viacero bodov programu sa týka návrhov na predaj, prenájom pozemkov či nebytových priestorov. Rokovať by sa malo aj o zmenách a doplnkoch 04 k územnému plánu hlavného mesta.

"Som si istý, že žiadny iný primátor v histórii Bratislavy nemal toľko nedokončených zastupiteľstiev ako práve Ivo Nesrovnal. To je výsledkom jeho neschopnosti riadiť Bratislavu," skonštatoval pre TASR mestský poslanec Ján Hrčka. Súčasný primátorov návrh je podľa neho jasným dôkazom, že nemá reálnu snahu na riešení vecí v prospech mesta a jeho obyvateľov. Poslanec Jozef Uhler, naopak, súhlasí s čo najskorším prerokovaním bodov, na ktoré podľa neho Bratislavčania čakajú už celé mesiace. "Nesmú byť rukojemníkmi sporov medzi skupinou poslancov a primátorom," uviedol pre TASR.

Primátor podľa poslanca Branislava Kaliského veľmi dobre vie, že schváliť tak veľké množstvo bodov na jednom zastupiteľstve je nereálne. "Na viac v kombinácii s bodmi, ktoré sú jedny s najzásadnejších v tomto volebnom období, ako sú zmeny a doplnky 04 k územnému plánu mesta. Takáto organizácia obsahu mestského zastupiteľstva sa mi zdá ani nie neprofesionálna, ale skôr manipulačná. Keďže nepochybujem o tom, že pán primátor si je vedomý, ako takéto zasadanie dopadne, beriem to ako výsmech poslancom aj občanom, ktorí majú na meste žiadosti," povedal pre TASR.

Mestskí poslanci i primátor sa už dlhšie sťažujú, že z rokovaní bratislavského mestského zastupiteľstva sa stráca politická kultúra. Zastupiteľstvá totiž dlhodobo sprevádzajú dlhé diskusie, hádky, nedisciplinovanosť a program zasadnutí sa nedarí dokončiť vo zvolanom termíne. Nesrovnal sa v marci pre TASR vyjadril, že to, čo sa deje v zastupiteľstve, nemá so zdravým rozumom nič spoločné. "Niektorí poslanci sú schopní hodiny diskutovať o tom, či Slovensko má vyhrať majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Je to voči Bratislavčanom arogantné," povedal. Na mestských poslancov apeluje, aby riešili predovšetkým problémy obyvateľov a neprezentovali samých seba zmenami programu rokovania tak, že sa žiadosti Bratislavčanov dostanú až na koniec.