Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Bratislavskú mestskú ubytovňu Kopčany revitalizujú

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rekonštruuje sa šesť samostatných bytov, spoločné priestory, vstupné dvere do ubytovacích buniek aj interiérové dvere v ubytovni.

Bratislava 18. januára (TASR) – Bratislavská mestská ubytovňa Kopčany, ktorá poskytuje prechodné ubytovanie obyvateľom v krízovej životnej situácii, prechádza momentálne revitalizáciou. Rekonštruuje sa šesť samostatných bytov, spoločné priestory, vstupné dvere do ubytovacích buniek aj interiérové dvere v ubytovni. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

"Naša ubytovňa prechádza kompletným procesom obnovy, opráv a údržby, čo teší nielen mňa, ale najmä našich klientov," uviedol vedúci mestskej ubytovne Peter Korček. Vstupné dvere do ubytovacích buniek boli podľa jeho slov dlhé roky neopravované, nevymenené a za posledné roky nadobudli nevyhovujúci stav.

"Aktuálne už bolo vymenených 48 dverí, pričom v prvom štvrťroku 2017 sa bude realizovať posledná etapa výmeny na zvyšných troch poschodiach. Po desaťročiach sa začali meniť a opravovať aj interiérové dvere v jednotlivých ubytovacích bunkách, pričom vymenených bude viac ako 80 kusov interiérových dverí," spresnila Skokanová. Taktiež sa skultúrnia sa aj spoločné priestory a zrekonštruuje šesť ubytovacích buniek, ktoré tvoria samostatné byty. Aktuálne tu našlo svoj dočasný domov šesť rodín. "Po rokoch zanedbávania opráv a obnovy ide o veľký úspech a pokrok. V prácach budeme pokračovať aj v tomto roku, napríklad vybudovaním vrátnice a kamerového systému," podotkol Korček. Celkové náklady na obnovu a opravy sú na úrovni približne 50.000 eur, ktoré hlavné mesto vyčlenilo zo svojho rozpočtu.

Ubytovňa Kopčany, ktorej zriaďovateľom je mesto Bratislava, poskytuje prechodné ubytovanie vybraným skupinám obyvateľov, ktorí sa nachádzajú v krízovej životnej situácii. V ubytovni je priemerne ubytovaných 190 ľudí, z toho asi 50 rodín. Ide najmä o rodiny s deťmi či osamelé matky s deťmi. Obdobie prechodného ubytovanie je podľa platného nariadenia na päť, maximálne desať rokov.