Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Cestujúci v bratislavskej MHD si môžu potrénovať svoj mozog

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Už týždeň im na obrazovkách v autobusoch premietajú Stroopov test zameraný na prepojenie hemisfér.

Bratislava 2. júna (TASR) - Cestujúci v bratislavskej mestskej hromadnej doprave si môžu počas jazdy potrénovať svoj mozog. Už týždeň im na obrazovkách v autobusoch premietajú Stroopov test zameraný na prepojenie hemisfér. TASR o tom informovala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová.

Na obrazovkách sa tak Bratislavčanom objavujú názvy farieb, pričom každé pomenovanie je zafarbené inak - čierna je napísaná modrou farbou a modrá zase červenou. Test vyzýva cestujúcich, aby hovorili farby slov, no ignorovali ich význam. Stroopov test má tak odhaliť konflikt mozgových hemisfér - zatiaľ čo ľavá rieši význam slov, pravá hovorí človeku jeho farbu.

"Pilotný projekt prispôsobili špecialisti tak, aby bol jednoduchý a zvládnuteľný aj pre cestujúcich, ktorí cestujú na kratšie trasy," vysvetľuje hovorkyňa. Testy sa majú postupne aktualizovať a cestujúcich čakajú napríklad testy na pozornosť, pamäť či schopnosť rozhodovať sa.

DPB tvrdí, že inšpiráciou na zavedenie tohto projektu bolo spustenie obdobných projektov v Čechách. Firma See and Go, ktorá prevádzkuje monitory v autobusoch, tak uzavrela bezplatnú spoluprácu so spoločnosťou World of Brain.