Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

VIDEO: Mikuláš navštívil deti s chorými srdiečkami na kardiochirurgii

Plyšové hračky, detské knižky a sladkosti. Takéto darčeky dostali malí pacienti Kardiochirurgického oddelenia Detského kardiocentra v Bratislave od Mikuláša v utorok 6. decembra 2016. Foto: TASR/Martin Baumann

Plyšové hračky, detské knižky a sladkosti. Takéto darčeky dnes dostali malí pacienti po ťažkých operáciách srdca na detskej kardiochirurgii v Bratislave. Navštívil ich Mikuláš.


Bratislava 6. decembra (TASR) – Plyšové hračky, detské knižky a sladkosti. Takéto darčeky dnes dostali malí pacienti po ťažkých operáciách srdca na detskej kardiochirurgii v Bratislave. Navštívil ich Mikuláš.



Obdaroval aj najmenšie bábätká Mathiasa a Ninu. Obe nemluvňatá nemajú ani štyri mesiace. Mathias má za sebou už jednu vážnu operáciu srdca, Nina dve veľké operácie a dva malé zákroky. Ležia na intermediárnej jednotke. Lekári tam riešia aj život ohrozujúce situácie. Dokopy sú tam štyri lôžka. "V najbližších dňoch očakávame ďalších dvoch malých pacientov, zase budeme mať plno," povedal pre TASR Matej Nosáľ, primár Kardiochirurgického oddelenia Detského kardiocentra v Bratislave.

Na oddelenie prišli aj bývalí pacienti. "Poteší ma, keď vidím, že je mnohým deťom zdravotne lepšie," zhodnotil Nosáľ. Rodičia detí si takéto podujatie chvália. Vymenia si medzi sebou skúsenosti, nadväzujú priateľstvá. Potvrdzuje to aj Nosáľ. Takéto akcie sú podľa neho pre rodičov aj lekárov veľkou podporou.

Lekári vykonajú ročne na oddelení asi 300 operácií, teraz tam leží asi deväť detí. Medzi nimi aj malý chlapec Peter s goretexovou chlopňou. Slovenskí lekári používajú goretex u detí pri ochorení aortálnej chlopne ako jediní na svete. Takýmto zákrokom prešlo na oddelení od roku 2012 asi 30 detí.

"Nie je jednoduché robiť takúto prácu," povedal Nosáľ. Pri operáciách sa musí odosobniť, osudy pacientov sa musel naučiť "neprežívať do extrémnej hĺbky". "Inak by som ráno nedokázal od smútku vstať z postele," vysvetlil. Lekársky tím na oddelení podľa neho ďalej posúvajú úspechy, odborníci v ňom sa vzájomne podporujú. Dôležitá je tiež úprimná komunikácia s rodičmi, upozornil Nosáľ. "Neuznávam vzdušné zámky," podotkol.

Vrodených srdcových chýb a ich kombinácií je podľa Nosáľa veľa. Lekári vykonávajú približne 70 druhov operácií. Operovať podľa neho možno všetky vrodené srdcové chyby. Prichádzajú stále nové operačné postupy, zlepšuje sa aj technika.

Chyby srdca môžu byť jednoduché aj veľmi zložité. Napríklad už uzavretá dierka medzi dutinami srdca pacienta takmer vôbec nelimituje. Dieťa má v tomto prípade skoro stopercentnú šancu na normálny život. Za ťažkú vrodenú chybu označil Nosáľ srdce s jednou komorou. Pacienti potrebujú totiž sled operácií a ich fyzická aktivita bude obmedzená aj po operácii.