Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Mláďaťu orangutana v bratislavskej zoo vybrali meno Cahya

V zoologickej záhrade v Bratislave sa ešte v apríli narodilo mláďa orangutana sumatrianskeho (na snímke s matkou Mengalou). Ide o prvé úspešne odchované mláďa tohto druhu nielen v zoo v hlavnom meste, ale aj na Slovensku. Návštevníci ho mohli prvýkrát vidieť 31. mája. V Bratislave 31. mája 2023. Foto: TASR - Dano Veselský

Vyhlásená bola zároveň zbierka na zlepšenie pavilónu primátov, v ktorom sa orangutany pohybujú.

Bratislava 27. júna (TASR) - Mláďa orangutana sumatrianskeho, ktoré sa narodilo v apríli v zoologickej záhrade v Bratislave, sa bude volať Cahya (Džahija, domácky Kaja), čo v preklade znamená "svetlo v temnote". O mene samčeka rozhodla verejnosť hlasovaním. TASR o tom informovala Diana Dúhová zo zoo.

"Malý Cahya sa má dobre. Mláďa orangutana trávi takmer celý čas na matke, pevne sa drží jej srsti. Samica Mengala je skúsená, pokojná matka, ktorá sa o svojho potomka príkladne stará," približuje riaditeľ zoo Matej Dobšovič.

Vyhlásená bola zároveň zbierka na zlepšenie pavilónu primátov, v ktorom sa orangutany pohybujú. Do prevádzky bol daný v roku 2010, v súčasnosti však viacero jeho prvkov potrebuje opravu, rekonštrukciu či výmenu. Dôvodom snahy o obnovu sú zároveň zvyšujúce sa požiadavky na kvalitu prostredia a starostlivosti o primáty v zoologických záhradách a narastajúci vplyv klimatických zmien. Cieľom zoo je vytvoriť prostredie čo najviac podobné divokej prírode.

Orangutany sumatrianske sú inteligentné a zároveň kriticky ohrozené zvieratá. Žijú v dažďových pralesoch na ostrove Sumatra. Najväčšou príčinou rýchleho úbytku orangutanov je strata ich prirodzených biotopov a nelegálne obchodovanie s mláďatami tohto druhu, ako aj s telesnými časťami dospelých jedincov. Vo voľnej prírode je samica schopná priviesť na svet iba jedno mláďa raz za osem až deväť rokov.

Odhaduje sa, že momentálne žije v prírode menej ako 15.000 orangutanov, do 50 rokov im v nej hrozí úplné vyhynutie.