Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mýtny domček zrekonštruujú a zriadia v ňom expozíciu colníctva

Na snímke mýtny domček pri bratislavskom Starom moste. Foto: TASR - Tomáš Halász

Bratislavskí mestskí poslanci totiž dnes schválili jeho prenájom Finančnému riaditeľstvu SR na päť rokov za 100 eur ročne.

Bratislava 27. apríla (TASR) – Mýtny domček pri Starom moste v Bratislave sa dočká po rokoch rekonštrukcie. Zriadia v ňom stálu expozíciu colníctva a finančnej správy. Bratislavskí mestskí poslanci totiž dnes schválili jeho prenájom Finančnému riaditeľstvu SR na päť rokov za 100 eur ročne. Finančné riaditeľstvo však musí zrealizovať do roka od účinnosti zmluvy rekonštrukciu Mýtneho domčeka za minimálne 100.000 eur.

Mýtny domček je historicky spätý s Finančným riaditeľstvom SR, nakoľko bol v rokoch 1918 až 1919 a 1939 až 1944 sídlom colnice a v rokoch 1890 až 1944 tam bol Úrad potravnej dane na čiare, ktorú zabezpečovala finančná stráž v rámci Generálneho finančného riaditeľstva so sídlom v Bratislave. "Finančné riaditeľstvo SR, pod správou ktorého bolo v minulosti prevádzkované Múzeum colníctva, má záujem o vybudovanie stálej expozície colníctva a finančnej správy a jej zriadenie súvisí s Bratislavou ako niekdajším obchodným a politickým centrom," píše sa v dôvodovej správe. So žiadosťou o uzatvorenie nájomnej zmluvy sa na hlavné mesto obrátilo riaditeľstvo začiatkom júna 2016.

Rekonštrukcia si podľa hrubých odhadov vyžaduje financie v hodnote 100.000 eur. Pozostávala by z výmeny strechy, opravy okien, omietky či dlažby a sanácie proti vlhkosti. Finančné riaditeľstvo chce túto obnovu financovať z vlastného rozpočtu. Po jej ukončení objekt sprístupní verejnosti ako Múzeum colníctva a finančnej správy.

V Mýtnom domčeku už bolo od mája 2012 prevádzkované Múzeum colníctva, ktoré od júla 2014 prešlo pod správu Finančného riaditeľstva SR. Činnosť múzea bola ale pozastavená z dôvodu rekonštrukcie bratislavského Starého mosta.

V rokoch 2014-2015 riaditeľstvo opakovane podávalo na magistrát hlavného mesta žiadosť o prenájom Mýtneho domčeka. Koncom augusta 2015 mestu prišla žiadosť o prenájom Mýtneho domčeka aj od občianskeho združenia Petržalský okrášľovací spolok za účelom vybudovania Múzea Starého mosta a Viedenskej električky. Mesto tvrdí, že pre vtedy prebiehajúcu rekonštrukciu Starého mosta nemohlo tieto žiadosti riešiť.