Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

V okolí známeho vrakunského Pentagonu by mohla byť policajná stanica

Podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák na tlačovej konferencii k rozpočtu rezortu vnútra na rok 2017 v Bratislave 1. decembra 2016. v Bratislave. Foto: TASR - Vladimír Benko/MV SR

O spolupráci so samosprávou tejto bratislavskej mestskej časti v problémovej lokalite hovoril minister vnútra SR Robert Kaliňák.


Bratislava 1. marca (TASR) – Zriadenie policajnej stanice v blízkosti problémového bytového domu Pentagon v bratislavskej Vrakuni by mohlo napomôcť k zlepšeniu bezpečnostnej situácie.

Uviedol dnes minister vnútra SR Robert Kaliňák. "My sme dostali ponuku od pána starostu Martina Kuruca, s ktorým sme sa na tom dohodli. Problémom je ešte nejaký nevysporiadaný pozemok. Plán je taký, že majiteľ pozemku by mal v spolupráci s mestskou časťou túto budovu obnoviť. My za obnovenú budovu poskytneme našu doterajšiu budovu a sami sa presťahujeme v podstate priamo k Pentagonu, čo si myslím, že je veľmi dobrý nápad. Verím, že v takejto miere budeme spolupracovať so samosprávou a že to prispeje aj k zlepšeniu bezpečnostnej situácii v Pentagone a v okolí,“ povedal šéf rezortu vnútra.

Chrániť majetok obyvateľov neslávneho bytového domu Pentagon v bratislavskej Vrakuni, ale aj širšieho okolia a zároveň dohliadanie na verejný poriadok by v budúcnosti mohla zabezpečovať súkromná bezpečnostná služba (SBS). Taká je predstava starostu Martina Kuruca na desiatky rokov neriešeného problému, s ktorou chce predstúpiť pred vrakunských poslancov na najbližšom zasadnutí miestneho zastupiteľstva.
Foto: vracuna.com

Tým chce predložiť návrh na vyčlenenie 100.000 eur na zriadenie 24-hodinovej služby s minimálne dvoma členmi, aj so zázemím. "Nie sme bohatá mestská časť, nemáme toľko finančných prostriedkov. Ale čo sú to finančné prostriedky oproti šťastiu ľudí," uviedol na dnešnom brífingu starosta Kuruc. V praxi by mala služba, vybratá vo verejnom obstarávaní, podľa neho fungovať tak, že by monitorovala verejné priestranstvá v okolí Pentagonu, zároveň by dohliadala na situáciu v najproblematickejších vchodoch domu. Spolupracovala by s mestskou i štátnou políciou.

Podľa starostu by ale mala byť súkromná služba dočasným riešením. A dovtedy, kým sa nevybuduje spomínaná plánované policajné oddelenie. To by malo sídliť v neďalekom bývalom kultúrnom stredisku a dohliadať by malo na bezpečnosť okolia Pentagonu, ktoré je dlhodobo spojené s množstvom sťažností obyvateľov na drogovú kriminalitu, nečistotu a porušovanie verejného poriadku. V tejto súvislosti pokračujú rokovania mestskej časti spolu s ministerstvom vnútra a majiteľom pozemku pod budovou bývalého kultúrneho strediska, ktorý prenájom pozemku za symbolickú sumu podmieňuje revitalizáciou celého okolia, teda plochy zhruba 30.000 štvorcových metrov, kde by mohlo vzniknúť okrem iného detské ihrisko či rôzne športoviská.

"Viazne to na magistráte, mesto musí odsúhlasiť revitalizáciu. Stanoviská sú podľa primátora vraj vydávane do 30 dní, ale je to deväť mesiacov, čo sme boli u neho," konštatuje Kuruc. Ten preto vyzýva primátora Iva Nesrovnala, aby v tejto veci začal konečne konať. Zároveň ho žiada, aby vyčlenil špeciálnu dvojitú policajnú hliadku, ktorá by mala na starosti práve toto problémové územie. Je totiž presvedčený, že počet policajtov ako aj ich výjazdov do tejto lokality je nepostačujúci.

Návrh starostu, hoci ako krízové riešenie, oceňuje a víta aj bratislavská mestská poslankyňa za Vrakuňu Soňa Svoreňová. Podľa nej stojí bezpečnosť ľudí a verejný poriadok nad finančnými otázkami, aj keď uznáva, že takýto návrh nie je z pohľadu verejných financií najefektívnejším riešením. Financovanie SBS je finančne nákladnejšie ako vyčlenenie stálej hliadky mestskej polície a peniaze by sa dalo použiť aj lepšie, napr. na revitalizáciu alebo rozvoj mestskej časti. Pentagon však patrí podľa nej patrí popri doprave a parkovaní k najviac ťažiacim problémom miestnych obyvateľov. "Spolu so starostom, ktorý je tiež mestský poslanec, pracujem na tom, aby primátor zaradil problém Pentagonu k prioritám, ktoré by sa mali riešiť," povedala pre TASR s tým, že v tejto súvislosti bude na mestskom zastupiteľstve interpelovať primátora k súčinnosti a spolupráci.

Hlavné mesto podľa hovorkyne Zuzany Onufer priznáva, že ide o problémovú lokalitu a riešenie tohto problému si vyžaduje súčinnosť a aktívny prístup všetkých zainteresovaných strán. "Problém eskaloval dlhé roky a uvedomujeme si, že vedenie mestskej časti ho nedokáže vyriešiť zo dňa na deň," hovorí Onufer s tým, že mesto je pripravené pomôcť miestnej samospráve v rámci svojich možností a kompetencií. Požiadavku starostu vraj zodpovedne posudzuje a hľadá také riešenie, ktoré bude čo najviac v prospech Bratislavčanov žijúcich v tejto lokalite. Na margo verejného poriadku Onufer konštatuje, že je zo strany mestskej polície zabezpečovaný pravidelnými motohliadkami aj okrskármi. Pokiaľ ide o riešenie drogovej trestnej činnosti, tá je podľa hovorkyne v kompetencii štátnej polície.