Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Bratislava: Na Františkánskom námestí začali s výsadbou nových stromov

Na archívnej snímke výrub stromov na Františkánskom námestí v Bratislave, 3. marca 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Prvé hrušky ozdobné boli vysadené už v utorok, ďalšie stromy sa budú sadiť v najbližších dňoch.

Bratislava 30. marca (TASR) – Na Františkánskom námestí začali vysádzať nové stromy. Prvé hrušky ozdobné boli vysadené už v utorok (29.3.), ďalšie stromy sa budú sadiť v najbližších dňoch. Na Hlavnom námestí, kde sa budú vysádzať štyri lipy malolisté, sa zároveň začalo s archeologickým výskumom. TASR o tom informovala Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu.

Na Františkánskom námestí sa celkovo vysadí desať hrušiek ozdobných. Tie nahradia pôvodné stromy - brestovce západné, ktoré mali 40 až 60 rokov a mesto ich muselo asanovať na základe arboristického posudku pre pokročilé štádium hniloby a pre riziko ohrozenia okoloidúcich. Obnova stromov je súčasťou projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy.

Archeologický výskum na Františkánskom námestí, ktorý odštartoval začiatkom marca, je už ukončený. Vďaka nemu bola nájdená stará barokovo-renesančná kanalizácia a drobné mince z 20. storočia. Žiadny z nálezov však nebráni novej výsadbe. "Vzhľadom na to, že historické kanalizácie sa našli až v cieľovej hĺbke 90 centimetrov, nemali by predstavovať ani problém pri výsadbe nových stromov," uviedol riaditeľ Mestského ústavu ochrany pamiatok Ivo Štassel.

Súčasťou projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy je aj revitalizácia Hlavného námestia. Realizovať sa tu má výsadba štyroch líp malolistých. "Pred samotnou výsadbou je potrebný archeologický výskum. Obe námestia sú totiž súčasťou Mestskej pamiatkovej rezervácie, preto je nutný," vysvetlila Kohútiková. Po jeho skončení bude nasledovať výsadba nových stromov. Výskum má potrvať približne mesiac.

Cieľom projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy je minimalizovať negatívne dosahy zmeny klímy v hlavnom meste. Celý projekt obnovy stromov na Františkánskom námestí a výsadba stromov na Hlavnom námestí je financovaný z 85 percent z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Celý projekt má byť zrealizovaný do apríla 2017.