Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Na mieste výstavby nájomných bytov v Dúbravke poškodili oplotenie

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Hlavné mesto v tejto súvislosti hovorí o organizovanom vandalizme. Podľa informácií magistrátu po zvalení oplotenia vandali s použitím auta zdemolovali i bránu na oplotenom stavebnom pozemku.

Bratislava 23. marca (TASR) – Na mieste výstavby náhradných nájomných bytov v dúbravskej lokalite Pri kríži niekto v noci nadnes poškodil oplotenie staveniska. Hlavné mesto SR v tejto súvislosti hovorí o organizovanom vandalizme.

Podľa informácií magistrátu po zvalení oplotenia vandali s použitím auta zdemolovali i bránu na oplotenom stavebnom pozemku. "Ostro tento čin odsudzujeme a veríme, že orgány činné v trestnom konaní budú operatívne konať," uviedla Katarína Kohútiková z oddelenia komunikácie a marketingu bratislavského magistrátu. "Hlavné mesto má záujem naďalej komunikovať s ľuďmi z dotknutej lokality, zároveň ale je presvedčené, že tí, ktorí sa podieľajú na poškodzovaní súkromného majetku, nereprezentujú ich postoj," uviedla.

Proti začiatku stavebných aktivít sa zdvihla vlna nevôle vedenia i obyvateľov tejto bratislavskej mestskej časti. Tí už v utorok (21.3) protestovali proti tomu, že hlavné mesto začalo s výstavbou, keď pozemok odovzdalo zhotoviteľovi stavby – spoločnosti Metrostav Slovakia. Jej pracovníci v ten deň začali s výstavbou oplotenia.

Mestská časť organizovala v utorok mimoriadny brífing, na ktorom zástupcovia samosprávy neskrývali rozčarovanie. Starosta Martin Zaťovič pritom poukázal na februárové uznesenie mestského zastupiteľstva. Ním poslanci potvrdili svoje rozhodnutie z januára o zastavení výstavby bytov a zverení mestských pozemkov do správy mestskej časti. "Primátor poslal firmu, ktorá začala stavať bez toho, aby niečo oznámila mestskej časti," uviedol na brífingu Zaťovič. Zároveň ale priznal, že o porušenie zákona nejde, keďže ešte v roku 2014 bolo vydané právoplatné stavebné povolenie.

Mestský poslanec za Dúbravku Juraj Káčer upozornil, že výstavba nájomných bytov je nielen proti vôli zastupiteľstva a obyvateľov v dotknutej lokalite, ale aj tých, čo bývajú v reštituovaných bytoch a mali by sa do Dúbravky presťahovať zo Starého Mesta. "Lokalita na výstavbu je takisto nevhodná aj pre podlažie, s ktorým bol problém už pri výstavbe v minulosti, obyvatelia sa tiež búria pre stratu parkovacích miest či parku," uviedol.

Hlavné mesto však argumentuje, že si plní zákonnú povinnosť a začína s výstavbou náhradných nájomných bytov pre právoplatných žiadateľov. "Ako mu prikazuje zákon," uviedla za mestskú organizáciu Generálny investor Bratislavy (GIB) Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu. Výstavba sa podľa nej koná v zmysle platnej zmluvy so zhotoviteľom z januára tohto roka a v súlade s právoplatným stavebným povolením. Pripomenula, že bolo vydané na výstavbu nájomných bytov v januári 2014 a následne v roku 2016 preklasifikované na výstavbu náhradných nájomných bytov.

Upozornila tiež, že hlavné mesto vyšlo v ústrety obyvateľom dotknutej lokality, vyčlenilo v spolupráci so zhotoviteľom dočasné parkovacie miesta pre približne 30 – 40 áut. "Samozrejme, mesto dodrží svoj sľub a k nájomnému bytovému domu postaví ďalších 181 parkovacích miest a park so zeleňou v celkovej hodnote 600.000 eur," zdôraznila.

Na piatok (24.3.) zvolalo vedenie Dúbravky na miesto výstavby verejné stretnutie. Pozvalo naň aj primátora Iva Nesrovnala. Mestskej časti Nesrovnal účasť nepotvrdil, ani nevyvrátil.